Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg mener Nav gjør folk sykere

Et av hovedmålene til Nav er å få flere i arbeid. Høyre-leder Erna Solberg mener tvert om at Nav er med på å gjøre folk sykere.

- NAV GJØR FOLK SYKERE: Erna Solberg (H) mener Nav gjør folk sykere.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- NAV GJØR FOLK SYKERE: Erna Solberg (H) mener Nav gjør folk sykere. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har et system som gjør folk sykere. Det er for lite fokus på aktivitet, det er for mye venting og det tar for lang tid før man går inn og hjelper folk. Det er en ond sirkel, sier Solberg til NTB.

Hun mener at brukerne blir opptatt av å holde fast på støtten de får, og da er systemet slik at de stadig må bevise at de er syke nok.

- Nav blir i mange tilfeller en propp i systemet, sier Solberg.

Trygdetoppen Høyre-lederen kritiserte Nav da hun talte til Høyres sentralstyre søndag. Der la hun fram en strategi for å få flere i arbeid og færre på varig uførhet og på trygd.

Solberg mener at mange av de 600 000 som er på helserelaterte ytelser som trygd, sosialhjelp til arbeidsavklaringspenger, faktisk kan jobbe. Men systemet, fra skole og barnevern, via helsevesen og trygdeordninger, gjør at mange av dem som vil, likevel ikke får jobb.

- Norge ligger på topp blant industrilandene i antall syke og trygdede. Det er tungt for dem som rammes, og det gjør samfunnet dårligere, sa hun i talen.

Tiltaksnomader Solberg sier at rundt halvparten av attføringsklientene er så dårlige til å lese og skrive at de ikke klarer å følge kurs og undervisning.

- Likevel er det bare 3 prosent av dem som får lese- og skriveopplæring som en del av attføringen. Nav må begynne å ta tak i de reelle problemene til den enkelte, sa hun.

Høyre-lederen mener at mange tiltak er ren oppbevaring.

- Vi vet altfor lite om hvilke tiltak som er effektive for å få folk i arbeid. Og departementet aner ikke hvor mange som er «tiltaksnomader» - i en evig runddans fra det ene uvirksomme tiltaket til det neste, sier hun.

Ap-kritikk Solberg kritiserte også Arbeiderpartiet for å skryte av å skape flere arbeidsplasser uten å snakke om sysselsettingsgraden, altså den totale andelen i befolkningen som er i arbeid.

- Dessuten hører jeg av og til Jens Stoltenberg snakke om hvor viktig skattenivået er for opprettholdelsen av velferdssamfunnet. Det er feil. Det er skatteevnen som er avgjørende, sa Høyre-lederen.

Kjenner seg ikke igjen Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) kjenner seg ikke igjen i Solbergs beskrivelser. Hun aksepterer for det første ikke Solbergs utgangspunkt om at det er så mange som står utenfor arbeidslivet her i landet.

- Det er praktisk talt ingen andre land i verden som har så mange i arbeid som i Norge, og det har aldri vært så mange i arbeid i dette landet som nå. Det er et utgangspunkt Solberg må ha med seg, sier Bjurstrøm til NTB.

Statsråden mener også at kritikken er basert på lite kunnskap om hvordan Nav fungerer i dag.

- Alle som kommer på arbeidsavklaringspenger, får en arbeidsvurdering og en aktivitetsplan for hvordan de skal følges opp. 40 prosent av dem kommer i arbeid eller utdanning, sier Bjurstrøm.

Hun er imidlertid enig med Solberg i at man skal jobbe for at Nav skal bli bedre.

- Men Solberg prøver å fremstille det som om det finnes noen enkle løsninger på dette, uten at hun kommer med disse løsningene selv. Erna Solberg skal ikke fremstille dette som enkelt, avslutter Bjurstrøm.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling