Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Borgerlig brobygger

Erna Solberg nekter å gi opp drømmen. - Ikke aktuelt, svarer Hareide

Statsministeren kaller en regjering med KrF, Venstre, Høyre og Frp hennes «ultimate prosjekt». - Ikke aktuelt, svarer Knut Arild Hareide.

GIR SEG IKKE: Erna Solberg sanker stemmer fra morgen til kveld i håp om å forbli statsminister. Vinner hun valget, vil hun ikke utelukke en regjering med Venstre, KrF og Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIR SEG IKKE: Erna Solberg sanker stemmer fra morgen til kveld i håp om å forbli statsminister. Vinner hun valget, vil hun ikke utelukke en regjering med Venstre, KrF og Frp. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg nekter å gi opp drømmen om en borgerlig firepartiregjering.

Partilederen forsøkte å få Høyre inn i regjering med Venstre, KrF og Frp for fire år siden, men etter omfattende forhandlinger ble det klart at den politiske avstanden mellom partiene var for stor.

Fire år senere har det tidvis vært steile fronter mellom partiene, og både Venstre og KrF er tydelige på at de vil inn i regjering etter valget - men uten Frp. Samtidig sier Frp-leder Siv Jensen at det er uaktuelt for hennes parti å støtte en regjering Frp selv ikke er en del av.

- Mitt ultimate prosjekt

Erna Solberg har likevel ikke gitt opp drømmen.

- Mitt ultimate prosjekt vil alltid være å få alle de fire borgerlige partiene inn i regjering. Det var målet mitt for fire år siden. Da gikk det dessverre ikke, men jeg har ikke gitt opp, forteller hun Dagbladet.

Solberg er på valgkampens siste lange reise - en tredagers sjarmøretappe fra Trondheim til Kristiansand, via Ålesund, Bergen og Stavanger. Meningsmålingene har gitt henne grunn til optimisme: Arbeiderpartiet faller, og flere målingene viser borgerlig flertall.

Etter valget kan Solberg nok en gang komme til å forsøke å få KrF, Venstre og Frp inn i samme regjering.

- Kommer du til å forsøke å samle partiene i regjering på ny?

- Jeg kommer alltid til å prøve, svarer statsministeren.

- Ting kan modnes

Høyre-lederen innrømmer at det blir litt av en utfordring for henne å bygge opp brente broer mellom sentrum og Frp. Flere politiske kommentatorer har beskrevet avstanden mellom KrF og Venstre på den ene siden, og Frp på den andre, som langt større i dag enn den var for fire år siden.

- En regjering med fire borgerlige partier står ikke rett rundt hjørnet i dag, nei. Men mange ting kan modnes, sier Erna Solberg.

- Politikk er dynamisk. Ingen trodde Senterpartiet og KrF skulle gå inn i Willoch-regjeringen i 1981. De hadde landsmøtevedtak på å holde seg ute av regjering på grunn av abortsaken. Men to år senere gikk de inn, sier Solberg og legger inn en kunstpause.

- Så jeg vil ikke utelukke noe.

- Når kan dette skje?

- Alt er dynamisk i politikken, så derfor har jeg dørene åpne hele tiden. Det kan skje om et år eller to år. Det vet jeg ikke. Fram til det eventuelt skjer vil de borgerlige partiene uansett måtte samarbeide og forholde seg til hverandre. Vi må finne en form for samarbeid som fungerer nå og i nær framtid.

Hareide: - Ikke aktuelt

Knut Arild Hareide har helt andre drømmer enn Erna Solberg på dette området. KrF-lederen avviser kategorisk at det kan bli aktuelt for hans parti å gi inn i en regjering med Frp.

- Det er ikke aktuelt. KrF har i sitt landsstyre og landsmøte fattet et vedtak som sier klart nei til en slik fireparti-regjering. KrF går til valg på en regjering bestående av partiet Høyre og sentrum. Med respekt for de politiske forskjellene er et regjeringssamarbeid med Frp ikke aktuelt, sier Hareide til Dagbladet.

I øyeblikket er det lite som tyder på at KrF, Venstre og Høyre skal kunne danne regjering etter valget: Venstre ligger under sperregrensa på de fleste målinger, mens KrF har falt til under 5 prosent oppslutning på nasjonale snittmålinger. Norsk regnesentral kalkulerte muligheten for at KrF, Venstre og Høyre skal få flertall etter valget til under fem prosent sannsynlig.

Uansett er ikke Frp aktuell for Hareide.

- Dersom et regjeringssamarbeid sentrum-Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon, sier han.

Skei Grande også avvisende

Heller ikke Venstre-leder Trine Skei Grande er spesielt begeistret for at Erna ikke legger firepartidrømmen død.

- Venstre går til valg på en blågrønn regjering bestående av Høyre, Venstre og KrF med Erna Solberg som statsminister. Venstre får mest gjennomslag for vår skolepolitikk, vår miljøpolitikk og vår gründerpolitikk på borgerlig side, sier Skei Grande.

- Avspenningstaktikk

Dagblad-kommentator Ola Magnussen Rydje tror i likhet med Hareide og Skei Grande at Solbergs «ultimate ønske» ikke er realistisk. Rydje knytter utspillet opp mot Sylvi Listhaugs mye omtalte besøk til Rinkeby i Sverige.

- Dette er nok mer avspenningstaktikk enn regjeringskabal fra Solberg. Etter en uke der kritikken av statsministerens manglende lederskap i regjeringen toppet seg med Sylvi Listhaugs splittende valgkampstunt i Rinkeby, forsøker Solberg å blåse litt optimisme på både det nåværende, og eventuelt neste, regjeringsprosjektet. Men med tanke på de mange harde konfliktene mellom Frp og KrF og Venstre de siste fire årene, må det nok mer til enn litt positiv historiefortelling fra Solberg for at dette skal være et realistisk alternativ.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!