Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten 2018 på Stortinget
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg under trontaledebatten 2018 på Stortinget Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Erna Solberg om KrF: - Kanskje gresset ser grønnere ut på den andre siden

Statsminister Erna Solberg om KrFs mulige linjeskifte på politisk kvarter torsdag morgen.

I forrige uke gjorde KrF-lederen Knut Arild Hareide det klart at han vil ha et historisk linjeskift i partiet. Han ønsker å vrake Erna Solberg og åpner for et samarbeid med Ap og Jonas Gahr Støre.

Dersom KrF under det ekstraordinære landsmøtet 2. november skifter side i norsk politikk, var trontalen som kongen leste opp under Stortingets høytidelige åpning tirsdag, den siste som ble lagt fram av Erna Solbergs regjering.

Solberg forteller på Politisk kvarter torsdag morgen at hun forstår at Hareide vil gå til venstre, fordi partiet føler seg presset mellom to blokker. Samtidig mener hun partiet går i feil retning.

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vil sikre KrFs saker

- Jeg er uenig i analysen av hvor de burde gå og hvor de får mest gjennomslag for sine politiske saker. Jeg føler de går i feil retning, sier hun.

Statsministeren forteller at hun og Hareide har en god relasjon og at dette dreier seg om politiske saker.

- Kanskje gresset ser grønnere ut på andre siden, uten at de egentlig har prøvd det.

Solberg bemerker at ved et linjeskifte må KrF gå til SV for å få gjennomslagene sine, og sier videre at en flertallsregjering vil sikre at KrFs saker får gjennomslag uten nye kompromisser i Stortinget.

KOMMENTERER: Statsminister Erna Solberg møtte pressen og kommenterte etter KrFs landsstyremøte, der partiledelsen viser seg å være i spillet i sitt syn på regjeringssamarbeid. Video: NTB Scanpix Vis mer

- En kule varmt

Statsministeren blir også konfrontert med flere oppsiktsvekkende utsagn om KrF fra Frp-politikere.

- Knut Arild Hareide sleiker imamer oppetter ryggen, uttalte daværende Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i fjor sommer. Etter debatten sa Listhaug til NRK at hun mente KrF-lederen er for feig til å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Listhaug fikk refs fra sin egen sjef, statsminister Solberg, for språkbruken. Under en utspørring i Politisk Kvarter noen dager seinere ville hun ikke unnskylde utspillet.

SPLITTET: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Det har fått delte reaksjoner. Reporter: Mats Rønning. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I 2015 kom daværende Frp-nestleder Per Sandberg med et oppsiktsvekkende utspill i Klassekampen, hvor han ga KrF direkte ansvar for norske IS-krigere og drap på kvinner og barn. Og samme dag som Hareide kom med sin anbefaling om et linjeskifte, delte Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari en VG-artikkel om møter mellom Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre - sammen med en tekst om Judas. Det meldte VG.

- Har du og Høyre tatt for lett på hvor tungt dette har vært for Hareide å stå i?

- Nei, og når det gjaldt spørsmålet om «imamsleiking», så sa jeg med en gang at det var uakseptabelt og Listhaug sa også at det hadde gått en kule varmt når det hadde skjedd, sier Solberg og påpeker at hun har satt ned foten ned flere ganger.