FORSTÅELSE: Statsminister har forståelse for irritasjonen i Fremskrittspartiet etter budsjettforhandlingene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Erna Solberg om KrFs taxfreefinte: - Dette var unødvendig

Statsminister Erna Solberg har forståelse for at Frp reagerer kraftig på at KrF stemmer ned Frp-seier i Stortinget. Knut Arild Hareide mener derimot det ville vært rart om de gjorde noe annet.

- Det var et allment raseri, sa Frp-nestor Carl I Hagen i går. - Begeret er fullt, hamrer partifelle Christan Tybring-Gjedde i dag.

Frp raser over at KrF i går sikret flertall for Aps forslag om et taxfreekutt som innføres fra 2020, og medfører at man ikke kan bytte tobakk-kvoten i alkohol - samtidig som de i et annet rom på Stortinget forhandlet om statsbudsjettet for 2019.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Nå mener Frp-veteran Carl I. Hagen at Frp og KrF må slutte å snakke negativt om hverandre. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Heller ikke statsminister Erna Solberg hadde sansen for dette.

- Jeg tenker at dette var unødvendig. Jeg har respekt for at Stortinget har fattet et vedtak, men jeg mener at vi egentlig hadde forhandlet dette på et tidligere tidspunkt, sier Solberg til Dagbladet på spørsmål om hva hun synes om KrFs oppførsel.

Tror på regjering

Det store spørsmål er nå hvilke konsekvenser dette vil få for de langt vanskelige regjeringsforhandlingene som skal starte omtrent umiddelbart.

Frps Stortingsgruppe ville i går bare så vidt godkjenne budsjettavtalen, men statsminister Solberg sier hun likevel har tro på at det vil lykkes.

- Jeg tror vi har gode muligheter til å få til en regjeringsplattform. Utgangspunktet må alltid være at det er fire partier som skal føle at de får sin politikk gjennom. Vi har klart det nå gjennom vårt ellevte budsjett, så jeg tror vi har muligheter. Men jeg har forståelse for at man i Frp blir irritert over det som skjedde med taxfrikvoten. sier hun.

- Frps finanspolitiske talsperson, Helge André Njåstad sier at slik kan en ikke ha det framover, er du enig?

- Jeg er enig i at en i regjering skal jobbe sammen og finne fram til gode løsninger. Når vi blir enige, da tenker jeg det blir noe helt annet. Da vil det være en flertallsregjering, sier hun.

Hareide: - Sensajon om vi gjorde noe annet

Knut Arild Hareide, som er KrF-leder fram til en eventuell regjeringsplattform er på plass, mener derimot at KrF har opptrådd ryddig.

- Så lenge dette ikke omhandlet 2019-budsjettet, er det ryddig, sier Hareide.

Han påpeker at KrF ikke ville stemme for forslaget, før Ap endret det til å gjelde fra først fra 2020.

URO I FRP: KrF møtes med klare advarsler fra flere i Fremskrittspartiet foran regjeringssonderingene. Partileder for KrF har ikke forståelse for de sterke reaksjonene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Det ville vært en sensasjon om vi ikke hadde støttet dette viktige forslaget, sier han og avviser at Solbergs argument om at de hadde en enighet om dette fra tidligere budsjettavtaler.

- Dette var en sak som vi ikke støttet da den ble vedtatt av regjeringen i 2014. Det var bare Venstre som støttet forslaget. Vi mente da, og mener nå, at dette var et brudd på samarbeidsavtalen vi hadde med regjeringen der det sto at alkoholpolitikken skulle ligge fast. Vi valgte selvfølgelig å stå opp for vår politikk, sier han.

- Men var det klokt, med tanke på regjeringsforhandlingene?

- Vi skal selvfølgelig forhandle med utgangspunkt i KrFs politikk. Vi kan ikke legge bort vår primærpolitikk. Skulle vi her, før sonderingene og forhandlingene er i havn, legge bort vår politikk, da ville vi sviktet velgerne våre. Og det i en sak som er både dårlig alkoholpolitikk, klimapolitikk og fordelingspolitikk. Det ville vært ytterst spesielt, sier han.