Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg om Thommessens avgang - Spesiell situasjon

Olemic Thommessen trakk seg fra Stortingets talerstol i dag. Statsministeren slår fast at hun ikke ba ham trekke seg så lenge han hadde stortingsflertallets støtte.

Statsminister Erna Solberg kommenterer Thommessens avgang. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en alvorlig sak, sier statsminister Erna Solberg om byggeskandalen som er årsaken til Olemic Thommessens avgang.

Hun møtte i dag klokka 14 media til en pressekonferanse om presidentens avgang.

- Kostandene har ikke vært under kontroll. Prosjektet har blitt dyrere underveis, betydelig dyrere enn det var tenkt, sier Solberg.

- Da han ble valgt i fjor høst, hadde han støtte fra et flertall. Den støtten har åpenbart bestått helt fram til i går kveld fra disse partiene.

Hun sier Thommessen tok konsekvensen da det ble klart at KrF trakk sin støtte.

- Jeg tar til etterretning at det har blitt slik, sier hun.

- Spesiell situasjon i Norge

Presidenten er Stortingets fremste tillitsvalgte. At han går av er en spesiell situasjon i Norge, men jeg forstår at det har vært et ønske fra flertall at det skal være politisk konsekvens av et byggeprosjekt som har gått fullstendig utenfor rammene. Nå håper jeg at vi klarer å rydde opp, sier hun.

Erna Solberg ble spurt om hun ikke burde ha snakket med Thommessen og bedt ham om å gå av tidligere.

- Selv om jeg mener at dette er Stortingets ansvar, er det ikke slik at jeg ikke har snakket med Olemic Thommessen og Trond Helleland om denne saken. Jeg er leder i høyre. Jeg har selvsagt hatt tett oppfølging med dem begge for å høre deres vurdering av spørsmålene.

- Vi har diskutert ulike scenarioer og ulike mulige reaksjoner .Men det har ikke vært grunnlag for meg å si at han skulle gå som følge av dette, men det er klart at han måtte ha et flertall bak seg Stortinget, og det har han ikke lenger, fastslo Solberg.

På spørsmål fra Dagbladet om ikke Høyre selv burde tatt konsekvensen av den sterke kritikken mot Thommessen istedenfor å la KrF trekke konklusjonen og be Thommessen gå, svarte statsminister og Høyre-leder Erna Solberg:

- Det har ikke vært nødvendig for Høyre å ha regien for dette, for vi har oppfattet dette som en sak som man skal jobbe over tid gjennom.

- Jeg hørte hva Jonas Gahr Støre sa i dag, han sa at det var ikke bare Thommessen som hadde skyld i det som var skjedd, men han måtte ta det politiske ansvaret. Det kan være litt ulike grenser for hvor ansvarsdragning skal tas, for det er åpenbart at dette prosjektet kom skjevt ut tidlig i avhoppet. Jeg tar til etterretning at sånn er det blitt. Men dette er ikke en regjering, presidentskapet er de fremste tillitsvalgte for Stortinget, og da er det Stortinget som må fatte en beslutning, sier hun til Dagbladet.

Valgt med knapt flertall

Det var statsminister Erna Solberg som i 2013 valgte ut Olemic Thommessen til vervet som stortingspresident.

I høst ble den da allerede omstridte presidenten gjenvalgt med knapt flertall etter den første kampvoteringen på Stortinget på mange tiår.

I dag trakk han seg fra Stortingets talerstol.

- Jeg har fått beskjed om at KrF har trukket sin støtte til meg som stortingpresident, og vil selvsagt derfor gå av i den rollen. Jeg vil derfor legge til rette for at vi innen kort tid kan få valgt en ny president, sa Thommessen til Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!