DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Erna Solberg om Trumps tale: - Jeg reagerer på et budskap som bidrar til å akselerere situasjonen

Men talen overrasket ikke Norges statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): I en drøyt 40 minutter lang tale under åpningen av FNs generalforsamling i New York tirsdag, gikk Donald Trump til frontalangrep på de statene han omtaler som «kjeltringstater».

- Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea, sa Trump.

- Akselererer situasjonen

I etterkant av talen møtte Erna Solberg pressen i New York. Hun var ikke veldig begeistret for Donald Trumps retorikk.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

- Jeg reagerer på et budskap som bidrar til å akselerere situasjonen. Samtidig så mente han jo at FN hadde en rolle, takket andre land i Sikkerhetsrådet for konstruktive bidrag og at det derfor er nødvendig å jobbe med en diplomatisk løsning, sie Solberg, og fortsetter.

- Det er ingen militær løsning på situasjonen i Nord-Korea. Vi må finne en løsning i det diplomatiske arbeidet. Da må vi gi det full kraft framover.

Statsministeren «synes det var sterkt det som ble sagt», men er ikke spesielt positiv til budskapet.

- Jeg var ikke så overrasket over deler av talen. Den er basert på «america first» og tankene rundt det. Men jeg er uenig i at det er den veien som gir en fredeligere og bedre verden, også for amerikanerne. Uttrykkene knyttet til både Nord-Korea og Iran er sterkere, sier Solberg.

For der fordømmingen av Nord-Korea og deres jakt på å få på plass et atomvåpenarsenal er nærmest unison, er Solberg og Trump litt mer splittet i synet på Iran.

Positiv Netanyahu

I talen, der Trump var tydelig og engasjert, kalte Trump atomavtalen med Iran «pinlig for FN».

- Når det gjelder Iran så er vår opplevelse at de følger den avtalen som er lagt i bunnen. Og da er det viktig at vi som verdenssamfunn honorerer det, sier Solberg.

Men en som lot seg begeistre av Trumps utfall mot Iran er Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

- I mine over 30 år i FN har jeg aldri hørt en så modig og klar tale. President Trump fortalte sannheten om farene i verden, og oppfordret til at de blir adressert med styrke for å sikre menneskehetens framtid, sier Netanyahu, ifølge The Guardian.

Men Erna Solberg er altså ganske mange hakk mer avmålt. På spørsmål fra Dagbladet om vi i Norge har grunn til å være redde, svarer Solberg «nei». Men hun legger samtidig til:

- På den internasjonale arenaen så er det litt med på å legitimere de landene som ikke er så opptatt av internasjonalt fellesskap og multilaterale løsninger.

Det hvite hus siterte Obama

Under talen sin var Trump klokkeklar da han refset dem som handler og samarbeider med Kim Jong-un, som Trump omtalte som «rakettmannen som er ute på en selvmordsaksjon».

- Ingen nasjon har noen interesse av å se disse kriminelle bli bevæpnet. Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea, sa Trump.

Og det var nok kanskje spesielt denne sekvensen fra talen mange reagerte på. Det førte til at talsperson fra Det hvite hus, Sarah Sanders, tvitret til forsvar for presidenten.

Hun skrev at presidenter alltid har drevet med avskrekkingspolitikk, og trakk fram et sitat fra Barack Obama.

«Vi kunne, åpenbart, ødelegge Nord-Korea med vårt arsenal».

Men Sanders utelot den neste linja i Obama-sitatet, som er:

- Men hvis vi legger til side de humanitære kostnadene av det, så ligger de også rett ved siden av vår viktige allierte, Sør-Korea.

Noe som understreker hva som står på spill dersom man skulle bestemme seg for å angripe Nord-Korea.

Også NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, vedgår at Donald Trump bruker sterke ord, men understreker at NATO søker en fredelig løsning på konflikten med Nord-Korea.

- President Trump bruker ofte veldig sterke ord og uttrykk. Det er viktig for meg som generalsekretær i NATO å bidra til arbeidet som FN og mange andre jobber med - nemlig å få stanset Nord-Koreas kjernevåpenprogram, sier Stoltenberg til NTB.