Laila Anita Bertheussen

Erna Solberg rystet. Hørte om Wara-spekulasjonene i går

Statsminister Erna Solberg sier hun og regjeringen er i sjokk. Dagen før PST tok ut siktelse hørte hun rykter om at Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen kunne stå bak brannen.

SIKTET: Justisminister Tor Mikkel Wara sin samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for overteredelse av straffeloven paragraf 225 bokstav b for å foreta noe som vekker mistanke for at en straffbar handling er begått uten at den er det. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Laila Anita Bertheussen (54), samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er siktet for å ha påsatt en brann i familiens bil natt til søndag.

PST mener at hun har oppdiktet en straffbar handling og gitt inntrykk av at brannen er påtent av en eller flere gjerningsmenn.

Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen orienterte om saken i ettermiddag, kort tid etter en pressekonferanse fra PST.

- Som dere er kjent med har PST tatt ut siktelse og pågrepet samboeren til Tor Mikkel Wara. Hun er siktet for å ha oppdiktet en straffbar handling.

- Et sjokk

- Opplysningene om dette var et sjokk for meg. Det har vært et sjokk for, jeg tror hele regjeringen. Jeg ble informert om dette kort tid før PSTs pressekonferanse etter at de hadde fått rettens medhold til pågripelse og ransaking, sier Solberg.

- Jeg ba da Tor Mikkel Wara om å komme til mitt kontor umiddelbart. Jeg ga dem informasjonen i dag rundt klokka 15.00. Jeg har lyst til å understreke at dette gikk veldig tungt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for han og for hans familie. Tor Mikkel ba i den samtalen om å få permisjon fra sin stilling som justis- og beredskapsminister for å ivareta sin familie.

FAKTA OM SIKTELSEN

  • Laila Anita Bertheussen (54) er siktet for overtredelse av straffeloven § 225 b): Anklage om oppdiktet straffbar handling - å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det.
  • Siktelsen har en strafferamme på ett års fengsel eller bøter.
  • PST mener at samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (54) påsatte brannen i familiens bil natt til søndag 10. mars og ved det gi inntrykk av «at brannen er påtent av en eller flere gjerningsmenn».
  • I forkant av dette har det vært fire kjente trusselhendelser mot familien. Bertheussen er ikke siktet for disse, men PST undersøker sammenhengen.

Solberg opplyser at Wara vil bli innvilget permisjonen i statsråd i morgen, og at samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) utnevnes som fungerende justis- og beredskapsminister.

Hun sier det er for tidlig å si om Wara kan komme tilbake i jobben som justisminister.

- En personlig tragedie

- Dette kom som et sjokk på Tor Mikkel, og vil ikke være tilgjengelig for pressen i dag. Jeg ber om forståelse for det. Dette er selvfølgelig en krevende situasjon for familien, for Tor Mikkel og for regjeringen også sier Solberg.

Finansminister Siv Jensen sier at hun også ble orientert om saken i dag.

- Han er i sjokk, og det er åpenbart at dette går sterkt inn på han. Uansett utfall, så er dette en personlig tragedie for han og hans familie. I dag er jeg opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel og hans familie, og dette er ikke dagen for konklusjoner. Vi er alle i en sjokktilstand, sier Jensen.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Hørte spekulasjoner i går

Erna Solberg sier at hun i går, onsdag, fikk høre spekulasjoner om at Laila Anita Bertheussen kunne stå bak.

- Det var første gangen jeg fikk høre at det var spekulasjoner om at andre kunne stå bak. Det kom fra pressen og ikke fra andre, sier Solberg på pressekonferansen.

- Hvordan blir Wara ivaretatt?

- Tor Mikkel har venner med seg som støtter ham i dette, og vi vil være tilgjengelige, men først og fremst er det gode venner som hjelper til, sier Solberg.

Nekter å beklage

Regissør Pia Maria Roll i stykket «Ways of Seeing» sa til VG at angrepene mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig virker iscenesatt.

I teaterstykket filmes Waras bolig og settes inn i en jakt på «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I etterkant av teaterstykket er Waras bolig og omgivelsene rundt boligen utsatt for flere truende hendelser, der samboer Bertheussen er siktet for den ene trusselen. Flere har spekulert i at teaterstykket kan ha vært bakgrunn for stykket.

- Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt hvem som kan stå bak. Jeg velger å ikke spekulere, det syns jeg de som står bak stykket også burde la være. Hvis de ikke har kunnskap om noe, bør de vente på politiets arbeid, sier Solberg.

Jon Wessel-Aas representerer tre av scenekunstnerne bak teaterstykket. Han sier til Dagbladet i dag at de har vært under et stort press etter uttalelse fra Solberg, og ber statsministeren om å beklage.

Det nekter statsministeren.

SIKTET: Justisministerens kone Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og ektemann Tor Mikkel Waras hjem i Oslo er blitt utsatt for flere trusler siden desember. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg vet akkurat hva jeg sa i går, og mener det ikke er grunnlag for å beklage. Man må stå for det når man trekker familien og deres bolig inn i et teaterstykke og at det skaper belastning. For det gjør det jo. Jeg er blitt invitert til spørsmål om å karakterisere dette som terror og andre spekulasjoner. Det er noe jeg har unngått, sier Solberg på spørsmål fra Dagbladet.

I SJOKK: Både Frp-leder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg uttrykte sjokk over at Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet i trusselsaken mot parets bolig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
I SJOKK: Både Frp-leder Siv Jensen og statsminister Erna Solberg uttrykte sjokk over at Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen er siktet i trusselsaken mot parets bolig. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hun mener hun heller ikke har koblet teaterstykket til hendelsene ved Wara og samboerens bolig.

- Ingen bør spekulere i saker som er under løpende etterforskning. Det står jeg helt inne for i denne og andre saker, sier statsministeren.

Solberg sier at hun svarte direkte på spørsmål fra pressen i går da hun ble sitert på at teateret «må ha ryggrad», men at hun har sagt nei til å spekulere.

Beslag i bolig

Det er stor politiaktivitet i og ved Tor Mikkel Waras bolig etter at det ble kjent at PST har siktet samboeren hans å ha tent på bilen deres.

Allerede før PSTs pressekonferanse var det politifolk ved Waras bolig i Oslo. Blant annet ble en bil fraktet bort.

Nå har politiet satt opp politisperringer rundt boligen.

Dagbladets reporter på stedet forteller at politiet har tatt beslag i flere esker fra boligen. Disse inneholder blant annet datamaskiner.

Rundt klokka 16.30 forteller Dagbladets reporter at det nettopp ankom en sivil politibil med flere politimenn i sivil som gikk inn i boligen.

Etterforskere går også rundt med hunder i Hagen til Wara. En politihund i tillegg blitt tatt med inn i boligen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer