Erna Solberg sjokkert

Kommunalminister Erna Solberg (H) er sjokkert over TV 2s avsløring om at en asyladvokat og tidligere UDI-ansatt tilbyr seg å fabrikkere en torturhistorie for en russisk asylsøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun mener det kan være aktuelt med politianmeldelse dersom UDI finner en systematikk i sakene, med samme type historier fra noen advokater.

- Dette er falsk forklaring og strider mot all advokatetikk og lovverk, sier hun.

Solberg vil også se på muligheten for å nekte å utbetale honorar til «mistenkelige» asyladvokater.

- Hvis vi ikke har hjemmel for å nekte å betale honorar, må vi skaffe oss det, sier hun.

Solberg har aldri hørt at advokater har laget slike historier, men kjenner til at andre, for eksempel menneskesmuglere, gjør det.

Være nøye

- Det er en av grunnene til at vi må være veldig nøye med å sjekke historier og kontrollere datoer og andre fakta. I denne saken er det en person som har jobbet på innsiden i UDI, og kjenner kontrollmekanismene og sakene, sier Solberg.

Hun mener eksemplet fra TV 2 bør være en tankevekker for mange:

- Dette er en god pekepinn for folk som hopper på saker som høres troverdige ut, og reagerer mot utsendelse av asylsøkere. Det er dessverre noen som pynter på historiene sine for å få dem til å høres mer troverdige ut, og dette er ikke så lett å innrømme hvis man har mobilisert støttegrupper og lignende, sier hun.

Ifølge Solberg kan historien advokat Terje Tune skisserer på TV 2 virke troverdig. Han legger inn detaljerte beskrivelser av tortur og legger stor vekt på at asylsøkeren må vite detaljer som hvor fengselet i byen ligger.

- Russere er ikke ansett som grunnløse asylsøkere i utgangspunktet, og en slik historie måtte undersøkes nøye. Falske asylhistorier fører til ekstra kontroll, forsinket saksbehandling og til at grunnløse asylsøkere kan få langvarig opphold i Norge mens de venter på behandlingen av søknaden, sier Solberg til NTB.

Advokatordningen

UDI og Kommunaldepartementet har uansett planlagt å gå gjennom hele advokatordningen som er knyttet til asylpolitikken. Advokatene får salær etter faste skjemaer for tidsbruk, såkalt rubrikkhonorering, og noen mistenkes for «samlebåndsvirksomhet».

- Noen har utrolig mange saker, og man kan lure på om de klarer å gjøre det vi har forutsatt på en ordentlig måte. Men det er også noen advokater som gjør en strålende jobb, understreker Solberg.

(NTB)