TILTALT: Mullah Krekar, her under et rettslig avhør i saken i fjor, må i Oslo tingrett i neste uke svare for trusler mot Erna Solberg og flere andre personer.
Foto: Berit Roald / Scanpix
TILTALT: Mullah Krekar, her under et rettslig avhør i saken i fjor, må i Oslo tingrett i neste uke svare for trusler mot Erna Solberg og flere andre personer. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Erna Solberg skal vitne mot mulla Krekar

Rettssak etter drapstrusler mot Høyre-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg skal i vitneboksen onsdag 22. februar, i rettssaken mot Najumuddin Faraj Ahmad (55) - bedre kjent som Mulla Krekar.

Det bekrefter Oslo tingrett i ettermiddag.

Drapstruet Erna Den tidligere kommunalministeren, som jobbet for å få Krekar utvist fra Norge, er den mest profilerte av personene han er tiltalt for å ha truet på livet.

«Erna Solberg sier, kast ut Mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke, Al-Qaida, Ansar Al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin», sa Krekar under et møte med internasjonal presse 10. juni 2010.

Han er også tiltalt for å ha truet blant andre kurderen Halmat Goran via nettstedet Paltalk.

- Han er vantro og drap på denne personen er lov. Denne personen fortjener å bli terrorisert, en kan stikke personen med en dolk i strupen eller skyte personen i hodet, skal 55-åringen ha sagt.

I tillegg må Krekar svare for uttalelser til et tv-team fra amerikanske NBC, som laget et dokumentarprogram om islamisten i Oslo  i 2009. Krekar sa for åpen mikrofon blant annet at 11. september-angrepene var en lærepenge amerikanerne trengte, og at han oppfordrer sine tilhengere til å bli selvmordsbombere mot amerikanerne i Irak.

- Skal snart reise Også terrorekspert Brynjar Lia fra Forsvarets forskningsinstitutt skal i retten, som sakkyndig vitne. Han vil blant annet fortelle dommerne om Ansar al-Islam og Krekars rolle i organisasjonen.

I januar sa Mulla Krekar til et kurdisk nettsted at han snart vil reise tilbake til Kurdistan.

SKAL VITNE: Erna Solberg skal vitne mot Mulla Krekar i retten.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SKAL VITNE: Erna Solberg skal vitne mot Mulla Krekar i retten. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Min retur til Kurdistan har blitt en stor politisk sak, begge sidene vil at jeg skal komme tilbake for å slå tilbake mot deres motstandere for dem, sa islamisten til Rudaw.

Advokat Brynjar Meling understreket imidlertid at Krekar akter å møte i retten når trusselsaken starter på onsdag.

- Krekar er helt klar på at han aldri har truet noen. Han har bare lagt fram hva Koranen sier om enkeltspørsmål, har Meling tidligere uttalt til NTB.