VIL HA BORT STØTTE TIL HRS: Jonas Gahr Støre og Ap håper Erna Solberg fratar statsstøtten til Human Rights Service. Erna Solberg vil ikke svare. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VIL HA BORT STØTTE TIL HRS: Jonas Gahr Støre og Ap håper Erna Solberg fratar statsstøtten til Human Rights Service. Erna Solberg vil ikke svare. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Statsbudsjettet

Erna Solberg skeptisk til å ta millioner fra islamkritisk organisasjon

Jonas Gahr Støre ber Solberg ta statsstøtten fra Human Rights Service. Det vil statsministeren slettes ikke love.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den politiske opposisjonen på Stortinget går nå inn for å frata Human Rights Service 1,8 millioner kroner i statsstøtte.

Det meldte Aftenposten i går. Human Rights Service drives av forfatter Hege Storhaug og er kritisert for å drive stigmatisering av innvandrere og muslimer og får årlig støtte fra Integrerings og mangfoldsdirektoratet.

På Stortinget i dag vil Ap-leder Jonas Gahr Støre vite om Erna Solberg deler flertallets syn.

Det er spesielt det siste forslaget fra Human Rights Service, om å be nordmenn fotografere og sende inn bilder av muslimer i Norge for å dokumentere det organisasjonen kaller den «kulturelle revolusjonen i Norge», har fått mange til å reagere, deriblant Støre. (Se lenke nedenfor)

Støre-oppfordring

Det er nå et klart flertall på Stortinget for å frata HRS millionstøtten.

Dette ble klart etter at Venstre og Kristelig Folkeparti klargjorde sine standpunkter.

Sammen med Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet venter regjeringens tidligere støttepartier at islamkritiske HRS lider samme skjebne som Islamsk Råd Norge (IRN), ifølge Aftenposten.

Under dag to av trontaledebatten i dag forlanger Ap-leder Jonas Gahr Støre å vite om Erna Solberg kommer til å frata HRS statsstøtta når statsbudsjettet legges fram klokka 10 i morgen.

- De skal drive med dialog og inkludering, men det driver ikke Human Rights Service med - de driver med stigmatisering. Vi har nå en mulighet for å vise hva vi skal bruke statsstøtte til organisasjoner til. Og vi skal ikke bruke den til å diskriminere minoriteter, sier Støre under en replikkveksling med statsminister Erna Solberg.

DELTE MENINGER: Støre og Ap vil frata statsstøtten til Hege Storhaug og Human Rights Service. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DELTE MENINGER: Støre og Ap vil frata statsstøtten til Hege Storhaug og Human Rights Service. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Erna forsvarer HRS-støtten

Erna Solberg ville ikke svare direkte på spørsmålet, men sier Hege Storhaug og Human Rights Service bidrar til viktige debatter i samfunnet.

- Budsjettet som kommer i morgen var sluttført lenge før Human Rights Service sin nye kampanje. Posten på budsjettet som gir HRS støtte brukes til mange ting, også til å få debatter rundt viktige tema, sier Solberg.

- Vi skal bidra til bredde og til at stemmer blir hørt. Vi kan godt diskutere hva denne organisasjonen gjør, men vi bør også diskutere om vi bare skal finansiere de organisasjonene som vi er enig med, fortsetter Solberg.

Statsministeren viser til at hun i tiden som kommunalminister sørget for å gi penger til organisasjoner som, ifølge Solberg, «stort sett brukte tida på å fylle aviser med kritikk av meg».

- Det er litt av demokratiets pris at vi også finansierer våre kritikere, la Solberg til.

Listhaug-støtte

Høyre-politiker Kårstein Eidem Løvaas innrømmer imidlertid overfor Vårt Land at han er blitt mer skeptisk til HRS. Han understreker imidlertid at han verken vet hva som kommer i budsjettet eller hva Høyres stortingsgruppe mener om saken.

- Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg er mer skeptisk i dag enn for et år siden til om de bør få beholde støtten, sier han og legger til:

- Det er viktig å diskutere om de statlige midlene brukes på riktig måte. Denne uka viste kulturministeren handlekraft overfor en annen organisasjon rundt det samme spørsmålet.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er derimot av en annen oppfatning.

- Jeg mener at HRS absolutt har noe å gjøre på statsbudsjettet, sier Listhaug.