Erna Solberg står fast på klimaforliket - uansett regjering

Siv Jensen må holde fingrene unna klimapolitikken om hun skal regjere med Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre tok en lederrolle i forhandlingene om klimaforliket i Stortinget og var avgjørende for at de rødgrønne lot seg presse til mer ambisiøse tiltak, mener Høyre-leder Erna Solberg.

- Det at vi gikk sammen med Venstre og Krf, var avgjørende for det resultatet vi fikk. Uten Høyre tror jeg ikke vi hadde vært der vi er i dag. Det var da Høyre la sin tyngde inn sammen med Venstre og KrF, at vi fikk beveget Jens, sier Solberg.

I sin tale til Høyre-landsmøtet i går slo hun til stor jubel fast at Høyre også framover skal ha en lederrolle i miljøpolitikken.

Menneskeskapt 

- Klimaforliket i Stortinget er bare begynnelsen på det som må bli en langt mer offensiv miljø- og klimapolitikk i årene frammover. Det skal ikke stå på Høyre, lover Solberg.

Stikk i strid med Frp som hun vil regjere sammen med, er Solberg overbevist om at klimaendringene er menneskeskapte.

- Vi kan diskutere i hvor stor grad og hvor mye. Men jeg vil advare mot tanken om å ikke legge føre-var prinsippet til grunn. Det kommer til å koste mye mindre å handle nå enn å reparere senere. Jeg tror vi vil få se mer og mer av klimaendringer framover, sier Solberg.

Høyre-lederen legger ikke skjul på at Frp står et stykke unna Høyre og de to sentrumspartiene hun vil ha med i regjering, i klimapolitikken. Frp har ikke akseptert Kyoto-avtalen, og var ikke med på klimaforliket i Stortinget.

ERNA VIL LEKE MED ALLE: Erna Solberg fikk på Høyres landsmøte overakt lars Sponheim, Siv Jensen og Dagfinn Høybråten som bamser av Unge Høyres Torbjørn Røe Isaksen. Men ikke alle bamsene vil leke sammen. Foto: Jacques Hvistendahl
ERNA VIL LEKE MED ALLE: Erna Solberg fikk på Høyres landsmøte overakt lars Sponheim, Siv Jensen og Dagfinn Høybråten som bamser av Unge Høyres Torbjørn Røe Isaksen. Men ikke alle bamsene vil leke sammen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Holder avtaler 

Men om Solberg ikke ønsker å oppklare hvilken regjeringskonstellasjon hun tror på, er hun krystallklar når det gjelder klimaforliket og andre politiske avtaler Høyre har undertegnet i denne perioden:

- Forlik jeg har undertegnet, de gjennomfører jeg.

- Så når det gjelder klimapolitikken har Høyre ikke noe å gi til Frp?

- Det har jeg svart på. Alt jeg skriver under på, det gjennomfører jeg holder jeg. På den annen side har jeg lagt merke til at Frps miljøpolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen har sagt seg enig i alt i klimaforliket fortsett fra fem øre i bensinavgift. Jeg tror ikke en regjering står og faller med en bensinavgift som innebærer 1,92 kr på strekningen Oslo-Bergen. Det jeg vil advare mot, er at klimaendringene blir tatt på alvor, sier Solberg.

Veien går via Høyre 

Klimakameratene Venstre og KrF har begge avklart at det er uaktuelt å sitte i regjering med Frp.

Høyreleder Erna Solberg vil likevel ikke «slamre igjen noen dører».

Erna Solberg står fast på klimaforliket - uansett regjering

- Men om ingen vil samarbeide med hverandre, så har de det til felles at alle vil samarbeide med Høyre. Derfor et sterkt Høyre ved valget i 2009 den fremste garantisten for at et borgerlig flertall gir en borgerlig regjering. Vi slåss for en borgerlig regjering, mener Solberg.