KUTT: Valget nå står mellom omstilling eller kutt i lønninger og velferd. Det er budskapet fra statsminister Erna Solberg (H) når regjeringen starter arbeidet med budsjettet for 2016.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KUTT: Valget nå står mellom omstilling eller kutt i lønninger og velferd. Det er budskapet fra statsminister Erna Solberg (H) når regjeringen starter arbeidet med budsjettet for 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Erna Solberg varsler drastiske kutt uten omstilling

- Slitsom prosess, sier statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valget nå står mellom omstilling eller kutt i lønninger og velferd. Det er budskapet fra statsminister Erna Solberg (H) når regjeringen starter arbeidet med budsjettet for 2016.

- Budsjettarbeid er en slitsom prosess, for det er mange gode formål og mye viktig man har lyst til å gjøre, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Mandag starter regjeringen de første drøftelsene av statsbudsjettet for 2016 på Hurdalsjøen hotell noen mil nord for Oslo. Statsministeren vil ikke være konkret på hva budsjettet skal inneholde, men peker på omstilling som et sentralt nøkkelord.

- Det overordnede som preger budsjettet må være at det går i den riktige retningen for de utfordringene vi ser fremover - den omstillingen som vi må ta, sier Solberg.

Ifølge statsministeren handler det om å berge velferdsstaten.

- Målet er å trygge velferden. Å sørge for at det er trygge gode jobber for folk, og jobber som har evne til å finansiere velferdssamfunnet vårt. Jeg tror de aller fleste nordmenn er ganske stolte av det norske velferdssamfunnet sånn det er i dag, sier hun.

Solberg peker på at norsk økonomi og norsk lønnsnivå de siste tiårene er blitt løftet av en usedvanlig gunstig utvikling, der prisene på olje og andre varer vi eksporterer, har steget langt mer enn prisene på det vi importerer.

(NTB)