Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna Solbergs tale må virke absurd for 134 000 arbeidsløse

Og hvorfor snakker ikke Høyre om skattekutt? Spør Trond Giske (Ap).

KRITISK:  Trond Giske (Ap) er ikke imponert over hvordan Erna Solberg omtalte arbeidsledigheten i sin tale til landsmøtet i dag. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITISK: Trond Giske (Ap) er ikke imponert over hvordan Erna Solberg omtalte arbeidsledigheten i sin tale til landsmøtet i dag. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet):
- Kjære landsmøte, ikke la noen fortelle dere noe annet: Den samlede økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet Høyres landsmøte tidligere i dag.

Utsagnet får nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske til å reagere.

-  Det må virker nærmest absurd for 134 000 arbeidsløse når hun kommer med dette utsagnet. Det er flere arbeidsløse enn på 23 år. Vi nærmere oss grensen for det høyeste antallet arbeidsløse noensinne. Hvis  politikken virker, vises det i alle fall ikke på arbeidsledighetstallene, sier Trond Giske til Dagbladet.

Han tror mange er skuffet over at Erna Solberg ikke lanserte nye tiltak mot arbeidsledighet i dag.

- De mange tusen arbeidsløse som ventet på at hun skulle lansere kraftfulle tiltak mot ledigheten, venter forgeves, sier han.

- Nevner ikke skatt Trond Giske reagerer også på at Erna Solberg ikke gjorde skatt til et tema i den omfattende talen sin i dag.

- Det er oppsiktsvekkende at hun ikke nevner 18 milliarder i skattekutt med ett eneste ord. Det er dette som er regjeringens desidert største satsing. Det må tyde på at Høyre selv er i ferd med å gi opp å få folk til å tro at skattekuttene bidrar til økt sysselsetning. Folk ser at dette ikke virker, hevder han.

Giske sier til Dagbladet at han mener Solberg burde erkjenne at Norge nå er i en alvorlig krise.

- I stedet kaller hun dette bare for en nødvendig omstilling. Omstiling er noe en driver med hele tida. Det kan en gjøre uten mange tusen arbeidsløse som virkemiddel. Hun burde sagt at skattekuttene ikke virker, og i stedet brukt pengene på noe som virker som vedlikehold, eller teknologiutvikling, mener Ap-nestlederen.

Dette sa Erna: «Arbeidsledigheten er alvorlig for den det rammer. På Sør- og Vestlandet er situasjonen nå alvorlig. Som fylke er Rogaland hardest rammet. Dette møter regjeringen svært offensivt.

Budsjettene er nå ekspansive. Det bidrar til økt aktivitet og flere arbeidsplasser. Skattesystemet reformeres; Det gjør det mer lønnsomt å investere i norske arbeidsplasser.

Regjeringens tiltakspakke rulles ut. Det skaper aktiviteter i områder og bransjer som er rammet.

Renten er lav. Det bidrar til investeringer og til folks kjøpekraft. Kronekursen er lav. Det styrker norske arbeidsplassers konkurransekraft. Partene har så langt tatt sitt ansvar gjennom lønnsoppgjørene. Også det styrker norske arbeidsplassers konkurransekraft.

Kjære landsmøte, ikke la noen fortelle dere noe annet: Den samlede økonomiske politikken virker nå kraftig for å bekjempe ledigheten.»

Hele Norges coronakart