Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STATSMINISTERDUELLEN:

Erna står støtt i stormen - men flere vil ha Jonas

Midt under budsjettdramaet og kritikk om svakt lederskap får Erna Solberg en opptur: Hele 89 prosent av velgerne mener hun gjør en god eller middels god jobb som statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare åtte prosent mener Solberg gjør en dårlig jobb, viser Ipsos’ statsministermåling for november. Solberg har gjennom hele sin regjeringstid ligget over Jens Stoltenberg i popularitet. Blant Høyres velgere er det 80 prosent som mener Solberg gjør en god jobb som statsminister.

Høy tilfredshet

Målingen er tatt opp i forrige uke, i dagene 14.-16. november, før budsjettdramaet tilspisset seg på Stortinget.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning mener at Ipsos-målingen viser at velgernes tilfredshet med Erna Solberg som statsminister er høy, etter tre år som regjeringssjef.

- Det samme viste våre tall for Jens Stoltenberg i 2013, men han vant som kjent likevel ikke valget. Det trenger derfor ikke være fundamental misnøye med statsministeren, selv om velgerne stemmer fram et skifte, sier Johannes Bergh.

Jonas i tet

Jonas Gahr Støre er for tiden sterkere ønsket som statsminister enn Erna Solberg.

På oppdrag fra Dagbladet har Ipsos bedt respondentene i målingen vurdere hvilken politiker de mener er best egnet til å bli statsminister, uavhengig av eget partivalg. 22 prosent mener Erna Solberg er best egnet, mens 30 prosent mener Ap-lederen er best egnet.

I oktober var tilsvarende tall 29 prosent for Støre og 25 for Høyre-lederen.

Når velgere som har nevnt andre kandidater som førstevalg, for eksempel Jens Stoltenberg og Siv Jensen, må velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, er det 21 prosent flere som svarer Erna Solberg, mens 20 prosent faller ned på Støre.

Kan endres raskt

Sammenlagt er det altså 43 prosent som mener Erna Solberg er best egnet som statsminister, mens 50 prosent mener Jonas Gahr Støre er best egnet.

- Stabilt, men en liten fordel Jonas. Marginene er så små at det raskt kan endres dersom det blir full budsjettkrise eller at det skjer noe annet dramatisk fram mot stortingsvalget, sier valgekspert Johannes Bergh om statsministerduellen.

Vanskelige utfordringer

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at hun er fornøyd med tallene.

- Ja, det er veldig hyggelig. Og så er det klart at i en periode der Ap gjør det litt bedre på målingene, er det ikke rart at Jonas får litt drahjelp av det. Om det er statsministeren eller partiet som er forklaringen, det vet man aldri, men jeg synes det er hyggelig å få positiv tilbakemelding. Det har vært noen vanskelige utfordringer. Når man sitter med makt, blir man veldig synlig i alt man gjør.

- Hvor viktig blir duellen med Jonas Gahr Støre fram mot valget?

- Jeg tror alltid velgerne først og fremst stemmer på politikk. Men så er det selvfølgelig viktig at velgerne har et noenlunde sympatisk inntrykk av de som de fremste kandidatene. Det hjelper jo litt, sier Erna Solberg.

Laget skal vinne

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han setter pris på tillitserklæringen fra velgerne.

- Dette er hyggelige tall. De har ligget på et godt nivå gjennom denne høsten, og det er inspirerende. Så vet jeg også at jeg leder et lag, og det er laget som skal vinne.

- Men Erna står støtt til tross for høstens budsjettproblemer?

- Dette blir en jevn kamp. Men nå ser vi også at den borgerlige spriken blir tydeligere, sier Jonas Gahr Støre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!