«Erna stiller seg i spissen for tidenes tilbaketog»

Jens Stoltenberg misliker sterkt at Høyre vil fjerne fedrekvota - statsministerens politiske baby.

FEDREKVOTE: Lille Johan (10 uker) og pappa Frede Hansen fikk storfint besøk av statsministeren på Trømnes gård på Løten. Til høsten skal  Johan og pappa få mer tid sammen når pappa skal ta ut fedrekvota. En rettighet Jens Stoltenberg ikke går med på at Erna Solberg har tenkt å ta fra ham og andre fedre. Foto: Pål Godager.
FEDREKVOTE: Lille Johan (10 uker) og pappa Frede Hansen fikk storfint besøk av statsministeren på Trømnes gård på Løten. Til høsten skal Johan og pappa få mer tid sammen når pappa skal ta ut fedrekvota. En rettighet Jens Stoltenberg ikke går med på at Erna Solberg har tenkt å ta fra ham og andre fedre. Foto: Pål Godager.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg er sikker i sin sak: Erna Solberg og Høyre tar helt feil i familiepolitikken når de vil fjerne fedrekvota.

- Erna stiller seg i spissen for tidenes tilbaketog for likestillingen. Det er veldig skuffende. Noe av det fineste med Norge er at vi er et av de mest likestilte landene, sier statsministeren.

- Stor og viktig sak Forsvinner kvota mener han landets mammaer vil ta ut det meste av permisjonen og pappaene vil ta ut enda mindre. I Danmark fjernet man kvota i 2002.

- Siden da har antallet fedre som tar ut perm falt kraftig, til 6 prosent av fedrene, sier han.

- Jeg debatterer gjerne dette med Erna når som helst. Dette er en stor og viktig sak. Det handler om hvordan samfunnet skal se ut, om hvordan vi danner kjønnsroller og hvordan arbeidslivet skal se ut. Uten likestilling hjemme, blir det ingen likestilling i arbeidslivet. Det er ikke en liten sak, dette, sier en engasjert statsminister.

Politisk baby I går gikk Høyres familiepolitiker, Linda Cathrine Hofstad Helland, ut og mente den rødgrønne permisjonen straffer barna når mor eller far ikke tar ut hele av sin tildelte kvote på 14 uker hver.

Stoltenberg var selv leder av Mannsrolleutvalget da fedrekvota ble foreslått for første gang.

- Jeg har et personlig forhold til den. Pappapermen var en av de første sakene jeg jobbet med i rikspolitikken. Som AUF-leder var jeg leder for mannsrolleutvalget. Jeg satt også i Gro Harlem Brundtlands regjering da den ble innført i 1993.

- Bra for far og barn Høyre vil i stedet fjerne fedrekvota og mammakvota og gjøre alle ukene til fri fordeling. Det er statsminister Jens Stoltenberg dundrende uenig i.

- Det har jeg tre god argumenter for. Det ene er at det er bra for barnet og far å ha fedrekvote. De får mer tid sammen. Det andre er at det er bra for likestillingen. Vi vet at ved fødsel, som er en viktig overgang i livet, danner det seg kjønnsroller og arbeidsfordeling i hjemme som har betydning for resten av livet. Det betyr at hvis far er med fra begynnelsen i noen uker, så tar han mer ansvar, sier Stoltenberg og legger til:

- Fedrekvote er det enkelttiltaket som har bidratt mest til likestilling de siste tjue åra.

- Kvota gir valgfrihet Stoltenbergs tredje argumentet for fedrekvote er mer valgfrihet.

- Pappaperm gir far det argumentet han trenger overfor arbeidsgiver og andre til å ta ut permisjon. Far får reell valgfrihet. Det vil være et stort tilbakeskritt for familiepolitikken og likestillingen om man fjerner pappapermen. Den må til. Vi ser jo at ved utvidelse av kvota tar flere fedre ut permisjon, sier Stoltenberg og legger til:

- Mitt poeng er: Fedrekvote er ikke noen tvang. Det er en premie til dem som deler litt ekstra. Det er en gulrot. Selv bare fellesdelen av uker utgjør en av de mest generøse ordningene som finnes.