Erna stuper - og kan knapt tro det

Ned hele fem prosentpoeng - Arbeiderpartiet suser forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ferske meningsmålingen utført av Ipsos MMI for Dagbladet denne uka viser et kraftig fall for Erna Solbergs Høyre. Partiet går ned hele fem prosentpoeng, fra 32,5 i juni til 27,5 prosent.

Samtidig kryper Arbeiderpartiet 1,2 prosentpoeng fram og er landets største parti med 32,5 prosents oppslutning.

- Vanskelig å forklare Erna Solberg kan nesten ikke tro det.

- Målingen viser et stort fall for Høyre i forhold til forrige måling Dagbladet hadde. Den stemmer lite med de siste målingene til NRK og Aftenposten. Vi står stille på én og går frem på en annen. Da må vi se på om Dagbladets måling signaliserer en annen trend, sier Høyre-lederen.

HAR VINDEN VENDT?: Erna Solberg etter åpninga av det nye settefiskanlegget på Belsvik i Hemne kommune i Sør Trøndelag tidligere denne uka.På Dagbladets måling går Høyre ned hele fem prosentpoeng fra juli. - Jeg leser ikke en trend av dette, sier hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HAR VINDEN VENDT?: Erna Solberg etter åpninga av det nye settefiskanlegget på Belsvik i Hemne kommune i Sør Trøndelag tidligere denne uka.På Dagbladets måling går Høyre ned hele fem prosentpoeng fra juli. - Jeg leser ikke en trend av dette, sier hun. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Målingen er gjort tirsdag til torsdag denne uka, etter Jens Stoltenberg famøse taxi-stunt søndag, formueskattintervjuet på NRK mandag som Solberg avbrøt og partilederdebatten samme dag.

- Kan noe av forklaringen ligge her?

- Målingene til NRK og Aftenposten er gjort i samme tidsrom, derfor er det vanskelig å forklare, sier Solberg.

Erna stuper - og kan knapt tro det

Hun viser til at en rekke lokale meningsmålinger, viser ulike resultater.

- I trøndelagsfylkene går vi opp, i Troms står vi stille, vi går tilbake i Nordland og det er to ulike målinger for Hordaland. Jeg leser ikke en trend ut i fra dette. Det er jo også sånn at hver 12. måling er feil, sier hun.

- Tror du Dagbladets måling er feil?

Erna stuper - og kan knapt tro det

- Jeg vet ikke om denne eller andre er feil, det er derfor jeg ikke kan gi deg noen forklaring på det.

SV over sperregrensa Frp klatrer 1,5 poeng og ender på 14,8. I motsetning til NRKs måling i går, klarer både SV og Senterpartiet seg over sperregrensa. SV står omtrent på stedet hvil med en oppslutning på 4,3 prosent. Senterpartiet er også relativt stabile, og oppnår 4,8 prosent. Også Venstre oppnår 4,8 prosent, fram 0,8 prosentpoeng fra juni. KrF gjør det best av de små, med 5,1 prosent.

Høyre og Frp ville totalt fått 76 mandater dersom denne målingen var valgresultatet. Venstre og KrF ville fått henholdsvis åtte og ni mandater. De rødgrønne ville fått 75.

Erna Solberg sier at det viktigste for henne er et regjeringsskifte, ikke at Høyre skal bli største parti.

FORNØYD: Stoltenberg og Ap rykker fram. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORNØYD: Stoltenberg og Ap rykker fram. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi har et stivt blikk på fordelingen mellom opposisjon og posisjon for å få til et regjeringsskifte, og vi har kampklare tropper der ute, sier Solberg.

Høyrelederen trekker ellers fram Miljøpartiet De Grønne frammarsj som en interessant trend. På Dagbladets måling gjør de det bedre enn noen gang. Partiet går fra 1,9 prosent i juni til 2,9 prosent. De får ingen mandater, men de tar likevel framgangen som en oppmuntring.

- Mange ønsker en mer ambisiøs klima- og miljøpolitikk, dette viser at folk ser at vi er et reelt alternativ, sier talskvinne Hanna Marcussen.Ipsos MMI er et av landets største og eldste meningsmålingsinstitutter, og Dagblad-målingen er gjennomført med omfattende personintervjuer over telefon med 1005 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen.