Jøran Kallmyr

Erna stusser over Russland

Den russiske ambassaden reagerer kraftig på justisminister Jøran Kallmyrs 8.-maitale. Statsministeren ser ingen grunn til å beklage og forstår ikke Russlands ordvalg.

FERSK MINISTER.
Jøran Kallmyr (FrP) tok over som justisminister for kun en måned siden. Her sammen med statminister Erna Solberg på Slottsplassen første dag på jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FERSK MINISTER. Jøran Kallmyr (FrP) tok over som justisminister for kun en måned siden. Her sammen med statminister Erna Solberg på Slottsplassen første dag på jobb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes ordet blasfemi var et rart ord å bruke om dette. Nesten alle statsrådene holdt taler som liknet på denne. I talen han holdt var det en tydelig understreking og takknemlighet for hjelpen som Sovjet ga Norge under 2. verdenskrig.

Det sier statsminister Erna Solberg om den skarpe kritikken mot justisminister Jøran Kallmyrs tale på Jørstadmoen under frigjøringsdagen 8. mai.

Dagbladet treffer henne under en kampanjesamling for Høyre-folk fra hele landet på Gardermoen. Hun har akkurat snakket til sine om at de må ha lave skuldrer og ikke akseptere bildet som tegnes av alt som er galt, når hun selv må imøtegå kritikk mot egen regjering.

- Frihet mot sosialisme

Under markeringen av frigjøringsdagen på Jørstadmoen 8. mai snakket justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om «frihet mot sosialisme». Det skjedde i en passasje der han snakket om opprettelsen av NATO etter den andre verdenskrig.

- NATO ble opprettet i skyggen av den gryende trusselen fra kommunistregimet i øst. Den kalde krigen var preget av ideologiske motsetninger. Demokrati mot diktatur. Frihet mot kommunisme og sosialisme. Men også av trusselen fra atombomba. For Norge var det ekstra nært fordi vi hadde bjørnen som vår nabo, sa Kallmyr.

Talen falt ikke i god jord hos russiske myndigheter.

- Vi mener slike uttalelser er blasfemiske. Herr Kallmyr fant ingen takknemlige ord til de sovjetiske soldatene som frigjorde Europa og Norge fra nazismen, forvrengte Sovjetunionens rolle, krenket minnet til dem som kjempet mot fascisme uavhengig av deres politiske tilhørighet, skriver presseattaché ved den russiske ambassaden i Oslo, Timur Chekanov, i en e-post som ble sendt til Dagbladet og andre mottakere natt til lørdag.

Ikke bare frigjøringsdag

- Har du forståelse for at Russland reagerer på denne måten?

- Hvis den russiske ambassaden hadde hørt hele talen og sett hva som ble sagt, ville de sett at det var en behørig takk for den hjelpen og bistanden som var. Men det var en ideologisk forskjell mellom Sovjet-kommunismen og diktaturet i Sovjet og friheten og demokratiet i vårt land, sier Solberg. Hun sier videre at forståelsen for at 8. mai i Norge ikke bare er frigjøringsdagen, men også veterandagen, kanskje mangler.

- Da snakker man også om konflikter og andre angrep på sikkerheten og stabiliteten seinere, etter den andre verdenskrig.

Frykter ikke en dårligere relasjon

Den russiske ambassaden gjør det klart at ordene fra Kallmyr er spesielt sensitive i forkant av markeringen av 75-årsdagen for frigjøringen av Øst-Finnmark 5. oktober 2019. Etter planen skal Russlands utenriksminister Sergej Lavrov delta under markeringen i Kirkenes sammen med kong Harald og statsminister Erna Solberg.

Men statsminister Erna Solberg svarer klart nei på spørsmål om hun frykter for markeringen eller forholdet til Russland etter dette.

Hun vil heller ikke beklage uttalelsen eller be sin justisminister om å beklage.

- Jeg ser ikke noe grunnlag for det. Det Jøran selv har sagt er at han burde sagt Sovjet-Kommunismen. Jeg vet ikke om den russiske ambassaden hadde vært mer fornøyd med det. Men dette er en realitet. Vi markerer frigjøringsdagen, ja, men dette var også veterandagen. Vi snakker også om sikkerhetspolitikk og hva som har hendt seinere.

- I talen sier han at det var ideologiske motsetninger under den kalde krigen, med frihet kontra diktatur. Det var det den kalde krigen dreide seg om.

Må sees i sammenheng

- Kunne du holdt denne talen?

- Jeg ville sagt det som Kallmyr sier, at Sovjet-kommunismen var motstanderen vår under den kalde krigen. Det var den jo. Men du kan ikke se den setningen uavhengig av alt det andre som sies i talen, der han faktisk roser motstandsarbeidet og den russiske armes bidrag til frigjøringen av Finnmark og Nord-Troms.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer