Erna surfer på blå bølge

Høyre får sin høyeste oppslutning på fem måneder på TV 2s måling.

OPPOVER: Pilene peker i riktig retning for Høyre og partileder Erna Solberg på meningsmålingene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OPPOVER: Pilene peker i riktig retning for Høyre og partileder Erna Solberg på meningsmålingene. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målingen viser at det borgerlige flertallet i Norge er solid.

Høyre går mest fram med 3,5 prosentpoeng og får med 34,1 prosent sin høyeste oppslutning siden februar. Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake med 3,2 prosentpoeng til 28,4 og er dermed ikke lenger størst, viser TV 2-målingen for juli.

Sosialistisk Venstreparti er for andre måned på rad under sperregrensen med 3,9 prosent, en liten framgang på 0,1. Bakgrunnstallene viser at bare 33 prosent av SVs velgere fra 2009 fortsatt støtter partiet. Nesten hver fjerde SV-velger har forlatt partiet til fordel for Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Senterpartiet går tilbake 0,4 prosentpoeng til 4 prosent, mens Fremskrittspartiet går tilbake 1 prosentpoeng til 14,5 prosent. Venstre bykser fram 1,9 prosentpoeng til 5,1 prosent, mens Kristelig Folkeparti går fram 0,8 til 4,5 prosent.

Mandatberegningen viser at Høyre får flertall på 90 mandater sammen med Frp, mens Høyre, KrF og Venstre har 81 mandater.

Dagens rødgrønne regjeringspartier får bare 60 plasser på Stortinget til sammen. Det er 26 færre enn de tre partiene har i dag.

Miljøpartiet De Grønne får sin høyeste oppslutning noen gang på TNS Gallups stortingsmålinger for TV 2 med 2 prosent, men det holder ikke til et mandat. Ifølge TV 2s beregninger mangler De Grønne 47 stemmer for å kapre et mandat i Oslo.

Rødt får lavere oppslutning med 1,9 prosent, men kaprer likevel et mandat i Oslo på denne målingen.

Feilmarginen på målingen er 1,4- 2,8 prosentpoeng, og størst for de største partiene.

(NTB)