Erna svarer på kritikken: - Jonas mangler svar

Mener Jonas er urimelig.

-URIMELIG: På vei inn i Trollfjorden svarer Erna Solberg på kritikken fra Jonas Gahr Støre. Hun mener det er urimelig å påstå at Høyre er mer opptatt av Arbeiderpartiet enn egen politikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
-URIMELIG: På vei inn i Trollfjorden svarer Erna Solberg på kritikken fra Jonas Gahr Støre. Hun mener det er urimelig å påstå at Høyre er mer opptatt av Arbeiderpartiet enn egen politikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROLLFJORDEN (Dagbladet): Ombord på Nordlandsjekta på vei inn mot Trollfjorden, får Erna Solberg dagens Dagbladet i hånda.

Der kan hun lese ny kritikk fra Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet:

- Det store bildet er at Erna Solberg har gått fra å være en politiker som ville snakke om sin egen politikk, til å være en politiker som bruker tid på å karakterisere Arbeiderpartiets politikk. Det er et uttrykk for rådvillhet når en statsminister, som bør motivere og mobilisere for politikken fram mot 2020, i stedet snakker om det som skjedde mellom 2005 og 2013, sier Støre til Dagbladet.

Erna Solberg er ikke overraskende svært uenig i Støres analyse.

- Det er helt urimelig. Vi snakker om vår egen politikk hele tiden. Jeg snakker på inn og utpust om samferdselsbevilgninger, om hvordan vi satser på innovasjon og nyskapning, sier Erna, og fortsetter:

- ERNA ER RÅDVILL: Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han mener Erna Solberg ser for mye bakover i tid, i stedet for å fokusere på framtiden. Foto:Thomas Rasmus Skaug
- ERNA ER RÅDVILL: Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet at han mener Erna Solberg ser for mye bakover i tid, i stedet for å fokusere på framtiden. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Selv om Ap sitter i opposisjon, så kan de ikke angripe regjeringen og forvente at vi ikke setter vår politikk opp mot det de gjorde i regjering. For grunnen til at vi må sette ekstra fart på en del saker, er at de ikke gjorde nok de foregående åtte årene.

• Les også: Slik er Ernas Skrekk-Norge

- Relle forskjeller På spørsmål om hvilke saker hun sikter til, trekker Erna fram blant annet innovasjon og nyskapning, og gode rammebetingelser for slike bedrifter.

- Ap økte skatten på å investere i norske arbeidsplasser, mens vi forsøker å senke den. Dette er reelle politiske forskjeller, og når Jonas nå kommenterer den politiske debatten, og ikke det politiske innholdet, så betyr det at han ikke har svar på innholdet.

- Mener du Jonas er mer opptatt av konflikt enn politikk?

- Han appellerer i hvert fall til at han ikke vil snakke om politikkens innhold.

SER MOT 2020: Erna Solberg har en plan for hvordan Norge skal unngå de største skjærene på vei mot 2020. Men først må hun vinne to valg. Her er hun på Haukelandsstranda i Vestvågøy i Lofoten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SER MOT 2020: Erna Solberg har en plan for hvordan Norge skal unngå de største skjærene på vei mot 2020. Men først må hun vinne to valg. Her er hun på Haukelandsstranda i Vestvågøy i Lofoten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Men han trekker fram klare politiske saker som skatteprofil, omstilling, og arbeidstakeres rettigheter i lys av turnusreformen deres?

- Turnusreformen gjør ikke arbeidstakerne usikre. Arbeidstakerne har full rett til å bestemme selv. Når det gjelder skatt, så har vi gitt generelle skattelettelser og fjernet arveavgiften. Arbeiderpartiet har sagt at de er usikre på om de vil gjeninnføre arveavgiften. Under de rødgrønne så skjerpet de også skatten på norskeide bedrifter, noe som er negativt for veksten. Dersom vi lar være å skatte eksra, så vil det bidra til mindre kostnader for norske arbeidsplasser.

- Må svare på angrep Jonas sin håndsrekning til Erna om et skatteforlik, tar Erna gjerne imot. Men hun sender en utfordring i retur:

- Vi kommer til å invitere til forlik om skatt, det har vi snakket om mange ganger. Men vår erfaring er at når vi tidligere har invitert Ap til forlik, før vi har tatt standpunkt til hva vi gjør, så har de sagt nei til å delta. Det skjedde med kommunereformen, og da vi begynte med politireformen, så ba de regjeringen vise kortene sine først og så sa de at de skulle ta stilling i Stortinget.

I lørdagens Dagbladet sier Solberg at hun opplever at det er en «seminarstemning» i Arbeiderpartiet om dagen, og etterlyser en klar politikk.

Men hun vil altså ikke være med på at hun fokuserer mer på Jonas enn egen politikk.

PÅ TUR: Under åpningen av valgkampen i Lofoten, tok Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes (venstre i bildet) seg tid til en kaffepause på Haukelandsstranda sammen med ordførerkandidatene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅ TUR: Under åpningen av valgkampen i Lofoten, tok Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes (venstre i bildet) seg tid til en kaffepause på Haukelandsstranda sammen med ordførerkandidatene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke i ett eneste intervju initiert en uttalelse om Arbeiderpartiet, det er journalistene som spør. Men det virker rart hvis jeg ikke svarer på angrep fra Ap, sier Erna.

- Ta ansvar I går sa Rasmus Hansson (MDG) til Dagbladet at han mener Erna Solberg lurer seg unna det mest brennbare spørsmålet i Lofoten og Vesterålen - nemlig oljeboring - når hun ikke har lagt inn temaet på programmet for sin valgkampåpning i området.

I dag kom kritikken fra Arbeiderpartiet. På vei inn i valgkampen er ordskiftet i ferd med å hardne i norsk politikk.
 
Erna gleder seg til å komme skikkelig i gang med valgkampen, men kommer med en advarsel til Jonas:

- Han må være forberedt på at han ikke bare kan kritisere. Han må også ta ansvar for det han har vært med på i regjering og det han står for i dag. Det er ikke slik at det er opposisjonens privilegium å stille kritiske spørsmål, det er lov for oss også.

FABRIKKBESØK: Fredag besøkte Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes  fiskeforedlingsfabrikken Lofoten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FABRIKKBESØK: Fredag besøkte Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes fiskeforedlingsfabrikken Lofoten. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer