Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna talte fra en polstra fuglekasse

Pr-ekspert Kjell Terje Ringdal mener at statsminister Erna Solbergs første nyttårstale inneholdt sjokkerende få politisk viktige saker.

KRITISK: Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal mener at statsminister Erna Solbergs første nyttårstale hadde klare svakheter. Foto: Morten Holm / Scanpix
KRITISK: Kommunikasjonsekspert Kjell Terje Ringdal mener at statsminister Erna Solbergs første nyttårstale hadde klare svakheter. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) brukte nyttårstalen til å snakke om utdanning og inkluderende arbeidsliv. For første gang på åtte år fikk hun sjansen til å snakke direkte til det norske folk.

- Hun får terningkast fire for gjennomførelsen av talen, men når det kommer til innholdet blir jeg litt søvning og ganske bekymret, sier Kjell Terje Ringdal, pr-ekspert og førstelektor ved Markedshøyskolen til Dagbladet.

Savner de store sakene - Det er et vel av temaer som er svært viktige som er fraværende. Det er en tale fra en polstra fuglekasse hvor Erna stikker ut hodet å forteller hvordan det står til i en norsk virkelighet som er trygg og god. Der håndterbare politiske problemstillinger som psykisk helse og utdanning tas opp. Jeg savner de store viktige politiske spørsmålene vi står ovenfor. De var fraværende, sier Kjell Terje Ringdal til Dagbladet.

Han mener at Erna Solberg var overraskende opptatt av følelser fremfor politikk i talen. Han er også overrasket over at talen i så liten grad handler om verdenen utenfor Norge.

Navlebeskuende - Hun nevnte ikke med et ord den voldsomme arbeidsledigheten som herjer Europa og at vi bor i en verden med store utfordringer. Hun unnlot å snakke om miljøpolitikk og hun holdt en tale som var særs navlebeskuende. Hun holdt en tale som kan få oss til å tro at verden har blitt avskaffet og at det bare er Norge igjen. De få gang hun nevnte verden i talen var det i form av hvordan nordmenn var involvert utenfor landets grenser, sier Ringdal.

Han savner de tyngre sakene.

- Det er en regjering som er opptatt av bompenger og vegstumper på Sunnmøre framfor de store tunge politiske spørsmålene. For noen dager siden hørte jeg svenskekongen tale. Han gikk Erna en høy gang når det gjelder politiske temaer og visjoner for framtida. Med tanke på at han er en politisk amputert figur, er det svært påfallende, sier Ringdal.

Selve talen synes han at Erna Solberg gjennomført bra. Han mener at hun i prinsippet kunne ha sagt hva som helst, og det ville ha fungert. Det er som å lese juleevangeliet i jula.

- Dette er en tale som har til hensikt å holde landet sammen, hylle og styrke våre felles verdier. Formen og stilen er helt i orden og språkbruken er enkel og effektiv. Det er en god struktur. Hun står og snakker på en effektiv og god måte i statsministerboligen som gir kredibilitet. Hun er fint kledd, og hun er fin på håret, sier Kjell Terje Ringdal