MARSJORDRE: Jens Stoltenberg vil snakke om det store skillelinjene mellom de blå og de rødgrønne når han taler til Ap's landsstyre i dag. Landsmøtet betyr en marsjordre til partiet om å starte den lange valgkampen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MARSJORDRE: Jens Stoltenberg vil snakke om det store skillelinjene mellom de blå og de rødgrønne når han taler til Ap's landsstyre i dag. Landsmøtet betyr en marsjordre til partiet om å starte den lange valgkampen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- Erna tapper felleskapet

Jens Stoltenberg mener Høyre tapper fellesskapet når de vil gi 12 milliarder i skattelettelse til de rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det finnes viktigere ting i verden enn å sikre at et ektepar som sitter med en bolig verd 20 millioner kroner, skal slippe formuesskatt, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

Høyres pressekonferanse i går formiddag om fjerning av formuesskatten for de rikeste tente Ap's landsstyre, som får marsjordre fra Ap-leder Jens Stoltenberg om å starte valgkampen. I dag vil Stoltenberg hamre inn budskapet om skillelinjene: Et Høyre som i samarbeid med Frp vil privatisere og gi milliarder i skattelette til de som har mest fra før - mot et Ap som sammen med SV og Sp vil bruke de store pengene på offentlig helsevesen og fellesskolen.

- Fjerning av formuesskatten bryter med samfunnssolidariteten og prinsippet om at man skal betale skatt etter evne. Det er en politikk som undergraver limet i det norske velferdssamfunnet. De ni hundre rikeste vil få nesten to millioner i skattelette, mens de med formue på inntil én million kroner, får skattelette på 380 kroner, sier Stoltenberg.

- Høyre vil gi de aller rikeste enda mer. Det er grunnleggende usosialt. Og de tapper fellesskapet for 12 milliarder. De pengene vil vi heller bruke på kunnskap og helse. Dette er god gammeldags Høyre-politikk, og det er jeg imot, fortsetter han.

Tvil om nullskattytere Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sier Høyres forslag tydeliggjør forskjellene i politikken. Han mener det er høyst uklart hvordan Høyre skal klare å unngå nullskattytere med sin modell.

- De sier at de skal jobbe videre med nullskatteyterproblematikken. Vi har sett på mulige grep: Å øke eiendomsskatten og boligskatten kraftig, å øke toppskatten, eller å øke skatt på utbytte og renter. Ingen av disse alternativene er vel egentlig Høyre for, sier Ap-statsråden.

Parlamentarisk leder i Ap, Helga Pedersen, som la fram forslag til nytt partiprogram for Ap i går, sier at de store skillelinjene mellom Ap og Høyre går på bruken av de store pengene.

- motsetning til Høyre så finansierer vi det vi vil gjennomfører. Vi bevilger oss ikke store skattekutt, sier Pedersen. Pedersen varsler at Ap i neste stortingsperiode særlig vil bruke fellesskapets penger på skole, helsevesen, en bedre eldreomsorg og økt boligbygging.

- Veldig mye penger SV-leder Audun Lysbakken kaller Høyre-forslaget en gigantpakke til de rikeste i Norge:

- Den er pakket inn i nytt papir, men det er grunnleggende sett den samme politikken som Høyre alltid har stått for. Det er snakk om mer enn 12 milliarder ut fra fellesskapet og inn på kontoen til Norges rikeste menn. Det betyr en sterkt redusert satsing på helse, skole vei og jernbane. 12 milliarder er veldig mye penger. Det er en stor del av handlingsrommet en regjering har de neste åra, sier Lysbakken til Dagbladet.