Erna tapte kraftkampene

Høyre for kjernekraft, vasskraftutbygging og oljeboring i nord.

TAPTE: Redaksjonskomiteen fikk to tap i kraftsaker under dagens landsmøte. Partiet vil gå inn for økt vasskraftutbygging, kjernekraft og oljeboring i nord. FOTO: SCANPIX
TAPTE: Redaksjonskomiteen fikk to tap i kraftsaker under dagens landsmøte. Partiet vil gå inn for økt vasskraftutbygging, kjernekraft og oljeboring i nord. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Høyres landsmøte vedtok sin fremtidige energipolitikk i dag, og etter gårsdagens jubeldag, måtte ledelsen se seg slått på flere viktige områder.

• De sier ja til oljeboring i nord.

• De sier ja til å bygge ut vernede vassdrag.

• De sier ja til å utvikle kjernekraft.

Ledelsen tapte
Alle forslagene var gjenstand for debatt, og flere av beslutningene ble tatt med et lite flertall blant de 298 delegatene.
To av vedtakene ble også stemt gjennom mot redaksjonskomiteens innstilling.

Landsmøtet gikk mot ledelsen, og gikk inn for både Sør-Trøndelags forslag om økt utnyttelse av norske vassdrag, og et forslag om å forske på og utvikle kjernekraft i Norge.

Høyre følger med det Fremskrittspartiet, som lenge har uttrykt seg positivt til kjernekraft. 

Høyre sier nå at de vil:

- Legge til rette for økt kraftproduksjon fra vannkraft ved bedre utnyttelse av vannressursene, modernisering av eldre kraftverk i allerede regulerte vassdrag, samt vurdere forsiktig utbygging i vernede områder, står det nå i partiets program.

Stemte mot
Byrådsleder Erling Lae i Oslo, stemte selv mot forslaget. Han ser vedtaket som en markering fra regionale krefter i Høyre, men hevder det ikke sår tvil om partiets miljøprofil.

- Det var nok distriktshøyre som markerte seg litt. Men jeg ser det som åpne formuleringer, sier Lae til Dagbladet.no

Kjernekraft
Redaksjonskomiteen måtte også se seg slått da landsmøtet gikk inn for å støtte initiativ for å forske på og utvikle kjernekraft i Norge, spesielt med thorium som brennstoff.

Miljøpolitisk talsmann Peter Gitmark mener heller ikke dette er et nederlag for miløinteressene i partiet, selv om han stemte mot både vassdragsvedtaket og vedtaket om kjernekraft.

- Jeg stemte mot dette, men det er fordi jeg mener punktene allerede er dekket i programmet, sier Gitmark til Dagbladet.no

- Når det gjelder kjernekraft ønsker vi mer kunnskap. Det kan vise seg at thorium fungerer, eller det kan vise seg at det ikke gjør det, men det vet vi ikke noe om nå.

Gitmark sier ingen bør være overrasket over at Høyre stemte for oljeutvinning i nord.

Når det gjelder oljeboring i Nord, sa landsmøtet - som Solberg - fortsatt ja.

- Høyre ønsker en forvaltning av våre ressurser, og ta de i bruk dersom det er økologisk forsvarlig, sier Høyres miljøpolitiske talsmann.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer