Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna tar feil, KrF står nærmere Ap enn Høyre

- Ingen går om bord i et synkende skip, sier Ap-nestleder Trond Giske.

AP OG KRF-MAKT: Trond Giske mener KrF har mye mer igjen for å samarbeide med Ap enn med Høyre. Her er Aps nestleder i Bergen sammen med Aps Harald Schjelderup som nå blir byrådsleder, ikke minst takket være samarbeid med KrF. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AP OG KRF-MAKT: Trond Giske mener KrF har mye mer igjen for å samarbeide med Ap enn med Høyre. Her er Aps nestleder i Bergen sammen med Aps Harald Schjelderup som nå blir byrådsleder, ikke minst takket være samarbeid med KrF. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å få KrFs støtte til en fortsatt Høyre/Frp-regjering i 2017, ser Trond Giske som lite sannsynlig. Den politiske avstanden mellom Høyre/Frp og KrF og Venstre er mye større enn avstanden mellom sentrum og Ap, sier Ap-nestlederen.

I Dagbladet i går sa statsminister Erna Solberg at hun tror på fortsatt borgerlig regjering etter 2017. Hun mener KrF får mer igjen politisk for å samarbeide med Høyre/Frp enn å gå til Ap.

Venstre-leder Trine Skei Grande har sagt at hun vil ha Erna Solberg som statsminister også i neste periode. KrF derimot vil ta stilling til regjeringskonstellasjon på sitt landsmøte våren 2017. Det er imidlertid ikke gitt at partiet vil velge side før etter valget, ut fra hvor partiet får mest gjennomslag.

- Synkende skip Giske slår fast at Erna Solbergs drøm om en firepartiregjering er helt urealistisk.

- Det er veldig få som frivillig går om bord i et synkende skip. Når Erna Solberg ikke fikk med seg KrF og Venstre inn i regjering i 2013 med den medvinden de hadde da, er det vanskelig å tenke seg at de klarer det nå. Avstanden mellom KrF og Frp har økt vesentlig siden 2013.

Det er kortere avstand mellom Ap og sentrum en mellom Høyre/Frp og sentrum, mener Giske:

- KrF har nesten ikke skattekutt i sine budsjetter, de blir presset til det av regjeringen. KrF har mer til felles med Ap når det gjelder fordelingsprofil, distriktspolitikk, søndagsåpne butikker, privatisering av statlige bedrifter, kommuneøkonomi.

Feil retning - Jobben til KrF i budsjettforhandlingene har vært å unngå de verste kuttene. Ap respekterer det valget KrF har gjort i denne perioden. Men rollen de har er å begrense skaden av regjeringens politikk. Jeg tror mange i KrF, også i Venstre, ser at regjeringen tar landet i feil retning. Velgerne snur ryggen til Høyre/Frp-regjeringen. Til sammen falt Høyre og Frp fra 43 prosent til ca. 33 prosent i kommunevalget. Entusiasmen for regjeringsprosjektet er borte, sier Giske.

AP OG KRF: Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med daværende leder for Verdens Helseorganisasjon Gro Harlem Brundtland. I årene med Gro som statsminister fikk Ap-regjeringen gjennom budsjettene i Stortinget ved hjelp av KrF og Senterpartiet. Foto: Knut Fjeldstad, NTB Pluss
AP OG KRF: Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik sammen med daværende leder for Verdens Helseorganisasjon Gro Harlem Brundtland. I årene med Gro som statsminister fikk Ap-regjeringen gjennom budsjettene i Stortinget ved hjelp av KrF og Senterpartiet. Foto: Knut Fjeldstad, NTB Pluss Vis mer

Han viser til at KrF har valgt samarbeid med Ap i en rekke store kommuner. Det tror Giske gjør det lettere for KrF å gå tilbake til samarbeid med Ap.

- Det er verd å huske at Gro Harlem Brundtland fikk gjennom alle sine budsjetter med KrF. Så det er ikke noe nytt at KrF samarbeider med Ap, det er godt innarbeidet.

- Det er jo en mulighet at Frp går ut av regjeringssamarbeidet i 2017, og at Høyre får et samarbeid med KrF og Venstre?

- Sist KrF samarbeidet med Høyre i regjering, i 2001 til 2005, ble partiet halvert. Å være juniorpartner i en regjering dominert av Høyre har ikke vært vellykket for KrF, sier Giske.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!