Erna tar oppvasken på Bristol

Høyre-toppene møtes for å snakke ut om hva som gikk galt i valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 11 i formiddag samlet den nye og den gamle stortingsgruppen til Høyre seg på Hotel Bristol i Oslo. Også partiets sentralstyre og regjeringsgruppen er med på møtet.

Tema var valgkampen og hva som gikk galt. Partiet har hatt klippekort som det største partiet på borgelig side. Men ved dette valget ble Høyre degradert til nummer to på den blå siden. Fremskrittspartiet er nå storebror.

Høyre fikk 14,1 prosent av stemmene i valget, en tilbakegang på 7,1 prosentpoeng. Antall mandater ble redusert med 15 til totalt 23.

Dropper gransking

Partiet har valgt å snakke ut om valgfadesen i dag og legge valget bak seg.

- Alle skal få si det de vil. Vi kommer ikke til å lage noen havarikommisjon som andre har gjort før. Vi ser mot fremtiden nå, ikke fortiden, sier 2. nestleder i partiet Jan Tore Sanner til Dagbladet.no.

Taktisk stemmegivning for Venstre og FrPs angrep på statsminister Kjell Magne Bondevik har vært nevnt som årsak til at det gikk så dårlig. Men ikke alle i partiet er enig i den konklusjonen.

Usynlige Høyre

Andre partimedlemmer mener Høyre ikke fikk frontet sine hjertesaker skikkelig, fordi man hele tiden måtte ta hensyn til de to andre regjeringspartnerne.

Høyre, som også var størst i Bondevik-regjeringen, fikk heller ikke markedsført Erna Solberg som statsministerkandidat, noe som gjorde valgkampen tøffere enn man ønsket.

Partiet valgte å hamre løs på SV ved å lese opp fra partiets program og presentere regnestykker på SVs politikk. Men FrP fikk stort sett være i fred for en slik taktikk.

- FrP fikk stort sett være i fred. Vi fikk ikke vist frem baksiden av Hagens medalje, sier Jan Petersen.

- Nå ser vi frem mot 2009, sier Erna Solberg.

STYRKER SEG Erna Solberg trengte nok en kopp kaffe før møtet med sine egne i dag. I dag har Høyre oppvaskmøte om valgresultatet, og så skal partiet se frem mot 2009.