20150304.
 Den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag med bl.a. statsminister Erna Solberg.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
20150304. Den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag med bl.a. statsminister Erna Solberg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Erna tatt på sengen av Høyre-brev

Advarte mot folkeavstemminger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) overrumplet statsministeren i spørretimen onsdag ved å referere til et brev som har gått ut fra Høyre sentralt til landets ordførere og tillitsvalgte.

I brevet står det at de lokale politikerne bør jobbe mot at det gjennomføres lokale folkeavstemninger om kommunesammenslåinger. I brevet heter det at folkeavstemninger ofte utarter til «synsing og usakligheter».

Les brevet her.

Partikontoret ber også de tillitsvalgte sette krav om minst 75 prosent valgoppslutning og minimum 60 prosent flertall for at Høyres representanter skal lytte til folkets råd.

- Dere kaller det en demokratireform, da er det bekymringsfullt at det Høyre frykter mest er folket, uttalte Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og minnet samtidig om at valgdeltakelsen ved lokale valg vanligvis ligger på rundt 64 prosent.

- Det høres ut som et litt spesielt brev fra vårt partikontor med disse kravene, svarte statsminister Solberg.

- Men jeg lurer på om det kan ha fått inspirasjon fra Sps holdning til folkeavstemninger om EU-spørsmålet. Jeg mener vi ikke skal la oss inspirere av Sp på dette punktet, la hun til.

Vedum er ikke fornøyd med svaret.

- Statsministeren svarte ikke klargjørende på mine spørsmål, men forsøkte i stedet å skylde på sentrale medarbeidere i Høyre. Erna Solberg sin opptreden i spørretimen var avslørende hva gjelder hennes syn på lokaldemokrati. Regjeringen skal slå sammen kommuner uavhengig av hva folket mener, og det kan ikke Senterpartiet akseptere, sier Vedum i en pressemelding.

(NTB)