AVVISER Å KOMMENTERE: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på om hun ønsker at Olemic Thommessen skal fortsette i jobben. Foto : Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVVISER Å KOMMENTERE: Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke svare på om hun ønsker at Olemic Thommessen skal fortsette i jobben. Foto : Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Presidentvalget på Stortinget

Erna taus om stortingspresidenten

Mye tyder på at Olemic Thommesen får fortsette som stortingspresident med mindre Høyre selv vraker ham. Jonas Gahr Støre ber partiet finne en «samlende» kandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke forskuttere om Ap kan støtte Olemic Thommessen som stortingspresident også i neste periode.

Men Støre sier det er en fordel om Høyre kommer med en samlende kandidat.

- Vi må først få svar på hvem stiller de de fire partiene som utgjør flertallet seg bak. Det er avklart at KrF vil samarbeide med de tre andre borgerlige partiene om konstitueringen av Stortinget, også om president, men vi har ikke fått navnet på hvem det er Høyre vil fremme som kandidat, sier Støre.

Høyre har ennå ikke tatt stilling til om man ønsker at Olemic Thommessen skal fortsette eller om stortingsgruppa vil fremme en annen kandidat.

Tause-Erna

I sommer sa Solberg at hun hadde tillit til Thommesen. Tirsdag ville hun ikke svare på om hun synes han bør få fortsette.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere det spørsmålet. Stortingsgruppa har ikke behandlet saken, så da vil jeg kommentere det. Stortingsgruppa skal ha møte om fordeling av verv denne uka, sier Solberg til Dagbladet.

Senterpartiet og SV har varslet at de ønsker en annen president enn Thommessen, og Jonas Gahr Støre understreker at han ønsker en kandidat flest mulig kan støtte.

- Det som er klart, er at det er delte meninger om den sittende presidenten, i lys av perioden vi har bak oss. Men jeg vil ikke konkludere om hvordan vi vil stille oss før vi har fått klarhet i hvem det blir Høyre går for, sier Støre til Dagbladet.

- Ville det vært en fordel for Stortinget at Høyre fant en annen kandidat?

- Det er en fordel å ha en samlende kandidat. Jeg merker meg at både Senterpartiet og SV har varslet at de vil stemme mot Thommessen, de har jo også fremmet mistillitsforslag mot ham. Men dette ansvaret må flertallspartiene ta, sier Støre.

Hestehandel?

En sentralt plassert person i KrF sier det trolig er opp til Erna Solberg og Høyre å avgjøre Olemic Thommessens videre skjebne. Sannsynligvis vil KrF og Venstre støtte både Thommesen og en annen stortingspresident fra Høyre.

Dagbladet erfarer at KrF ikke ønsker å sløse politisk kapital på å gå mot Høyres ønske av stortingspresident,

Dermed vil det trolig ikke komme noe ut av en eventuell Ap-protest mot Thommessen, dersom Høyre-ledelsen stiller seg bak ham.

I stedet kan Ap godt komme til å godta Thommesen - særlig hvis de får noe annet i bytte. Da nevnes lederskapet i en prioritert komité, som for eksempel arbeids- og sosialkomiteen, hvor både Ap og Høyre ønsker seg ledervervet.

Kritikk

Presidentskapet i Stortinget har vært i hardt vær etter byggeskandalen på Stortinget og den såkalte EOS-saken.

En beslutning i saken vil komme onsdag eller torsdag denne uka, varsler parlamentarisk leder Trond Helleland i Høyre.

Han har, i likhet med Solberg, ikke ønsket å avklare hva som skjer med Thommesen, som har ønsket seg gjenvalg som stortingspresident.