Erna til angrep på Jens

- Du følger ikke handlingsregelen.

MØTTES IGJEN: Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg møttes på TV 2 i kveld til ny duell. Foto: Benjamin Ward
MØTTES IGJEN: Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg møttes på TV 2 i kveld til ny duell. Foto: Benjamin WardVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 22 i kveld møttes statsministerkandidatene Jens Stoltenberg og Erna Solberg til ny valgduell på TV 2.

Les også: Velgerne mener Erna gjør det best.

Igjen sto handlingsregelen høyt på kjøreplanen:

- Høyre kommer til å følge handlingsregelen, og vi vil sitte i regjering som følger handlingsregelen, fastslo Høyre-leder Erna Solberg nok en gang.

- Følger ikke handlingsregelen
Så la hun til:

- Men det du aldri snakker om er at du ikke følger handlingsregelen. For du følger ikke formålet med hele handlingsregelen, sa hun, i et tidlig duellangrep mot statsministeren.

- Da vi sa at vi skulle slutte å spare penger i utlandet for pensjonene våre, men bruke mer for å løfte vekstevnen i norsk økonomi, var  Stortinget krystallklare på hva vi skulle bruke penger på. Vi skulle bruke dem på forskning og utvikling, på infrastruktur, på vekstfremmende skattelettelser, og på utdanningssystemet vårt - for å løfte vekstevnen vår, sa Solberg.

- Du har bare brukt to av ti kroner på dette, vi brukte sju av ti da vi satt i regjering sist, sa hun.

- Det er ikke det som er spørsmålet - hva Høyre mener, svarer Stoltenberg.

- Det er hva H og Frp mener sammen. Nå ser vi at at Frp vokser, så de får større makt i en ny regjering. Så behovet for å avklare hva de mener sammen, er økende.

- Mer oljeavhengig under Jens
Da programleder Oddvar Stenstrøm ga ordet tilbake til Solberg igjen, fortsatte hun kjøret med å snakke om evnen til å legge til rette for nye bedrifter:
 
- Du er ikke villig til å snakke om hva som skaper virkelig vekst, sier Erna Solberg.

- Det er viktig at vi bruker pengene på en måte som vi oppmuntrer til grunderskap, at vi oppmuntrer til mer investeringer. Vi er blitt mer sårbar og mer oljeavhengig under Jens Stoltenberg som statsminister.

Lover utbytteforbud
Stoltenberg utfordret seinere Solberg på Høyres holdning til private skoler.

- Hvorfor er det så viktig for Høyre å slippe private kommersielle inn for å investere i norsk skole?

- Det er ikke viktig for høyre, svarte Erna, og la til:

- Vi skal ha et utbytteforbud og det kommer vi til å stå hardt på. Men så er det sånn at ikke alle pedagogiske ideer ble funnet opp på 30-tallet. Jeg tror norsk skole blir bedre av kreative, nye tilbud.

- Dypt bekymret
Så skiftet temaet til helsepolitikk.

- De offentlige sykehusene må uansett være ryggraden i det norske helsevesenet, understreket Stoltenberg.

- Det å lage et system hvor private får forkjørsrett for private klinikker på bekostning av det offentlige, er vi imot. Å samarbeide med private, er vi for.

Solberg:

- Det er helt riktig som du sier: Selv om vi innfører fritt behandlingsvalg, vil det offentlige helsevesenet være den viktigste delen av behandlingen, og den vil alltid være der.

- Men så mener vi: Det at folk står i kø, er uverdig, sier Solberg, og understreker at det er verst ved alvorlige sykdommer.

- Jeg er dypt bekymret for at folk med alvorlige sykdommer står i kø, svarer statsministeren, og peker på at dette er grunnen til at regjeringen har jobbet for å styrke helsevesenet.

- Er det på tide at vi kvitter oss med de regionale helseforetakene? spør Stenstrøm.

- Nei, jeg synes ikke det er en god idé, svarer Stoltenberg, og viser til at kontakten med sykehusene lokalt er bedre fra foretakene, enn den vil være fra Oslo.

- Det viktigste er å bruke mer penger på helsevesenet, slik at vi kan bygge ut tilbudet.

- Det er ingen uenighet mellom oss på det, svarer Erna.

- Men: Når vi sier at vi vil fjerne de regionale helseforetakene, så er det fordi dere har organisert dem som selskaper, foretaksmodeller, med egne styrer. Jeg mener at en helseminister skal være ansvarlig for de prioriteringer som gjøres, det skal være et storting som er med på å dimensjonerer og snakker om hvordan fordelingen av helsetjenester skal være i Norge. Vi har gjemt oss bak en selskapsstruktur i stedenfor politisk styring. Det gir ekstrem avmaktsfølelse ute, påstår Solberg, og sier:

- De opplever en helseminister som gjemmer seg.

Forsvarte Støre
Da gikk Stoltenberg til forsvar for sin nære kollega:

- Jeg kjenner Jonas Gahr Støre så godt at jeg vet at han ikke gjemmer seg. Han reiser landet rundt, han tar ansvar, og sørger for at det skjer mye spennende i norsk helsevesen.

- Uklart prosjekt
Høyre har gått gjennomgående ned, hvis vi skal tro målingene, påpeker Stoltenberg i avslutningen av duellen. Han etterlyser et klart svar på hva som er planen til de borgerlige partiene.

- Det enkleste er å stemme Arbeiderpartiet, for da slipper vi å teste det der litt uklare prosjektet som er resultat av et borgerlig flertall.

- Stoltenberg har en dårlig hukommelse hvis han sier det pleier å være avklart i Norge, svarer Solberg da.

- Det normale i Norge er at partiene har satt seg ned etter at velgerne har sagt sitt.