Erna til deg som mister jobben: - Ikke mist motet, det er bruk for deg

Statsminister Erna Solbergs budskap til de som nå mister jobben, er: Ikke gi opp. Selv om det kan ta litt tid å finne ny jobb, er det bruk for alle i framtidas arbeidsliv.

USIKKERHET: Det er stor usikkerhet om tall på ledighet, men det er på det rene at mange mister jobben nå, særilg i næringer knyttet til olje- og gassektoren. Statsminister Erna Solbergs budskap til de som blir ledige og usikre på framtiden er: Ikke mist motet, se etter nye muligheter. Her er statsministeren på besøk i en næringspark i Asker, hvor etablerte bedrifter, gründere og studenter jobber sammen. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
USIKKERHET: Det er stor usikkerhet om tall på ledighet, men det er på det rene at mange mister jobben nå, særilg i næringer knyttet til olje- og gassektoren. Statsminister Erna Solbergs budskap til de som blir ledige og usikre på framtiden er: Ikke mist motet, se etter nye muligheter. Her er statsministeren på besøk i en næringspark i Asker, hvor etablerte bedrifter, gründere og studenter jobber sammen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asker (Dagbladet): Statsministeren varsler også tiltak i statsbudsjettet for kriserammede bransjer.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå er ledigheten i landet nå 4, 5 prosent. I går kom tall fra NAV som viser at det er 3, 1 prosent registrerte ledige. Så og så hele økningen i ledighet kommer i vestlandsfylkene, der lav oljepris og nedgang i oljeinvesteringene rammer hardest.

- Ledigheten kan øke Økonomer spår at ledigheten vil fortsette å øke. Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke det, men sier anslagene er usikre.

- Ja, ingen kan være skråsikre. Det er stor usikkerhet rundt tallene. Vi er i en situasjon hvor oljeprisene ligget lavere over tid enn det man forutså tidligere i vår. Vi sa i revidert nasjonalbudsjett at det var stor usikkerhet rundt anslagene, og det dette viser det, sier Solberg.

I går besøkte hun en Askerhus næringspark i Asker. Der møtte hun gründere som skaper nye bedrifter. Men hun møtte også bedrifter i olje- og gassbransjen som nå må si opp folk.

Forstår bekymringene -Jeg er bekymret for hver enkelt familie som opplever usikkerhet rundt hvor inntektene skal komme fra. Samtidig mener jeg Norge har gode forutsetninger for å bygge et bedre næringsliv framover. Det er behov for alle, men det kan ta litt tid.

Mitt viktigste budskap nå er: Ikke mist motet. Selv om det kan at litt tid å finne ny jobb, har vi behov for alle. Vi må ha flere i jobb i framtida, så se etter nye muligheter, sier Solberg til Dagbladet.

 Regjeringen er nå i sluttarbeidet med statsbudsjettet for neste år. Solberg lover tiltak for å opprettholde aktiviteten i kriserammede bransjer, som verftsindustrien.

Krisetiltak - Budsjettet skal skape jobber og økt aktivitet nå, og bidra til langsiktig omstilling. Vi ser på hva vi kan gjøre i bransjer som er hardest rammet, der det nå er høy ledighet. Vi ser for eksempel på hva vi kan gjøre for å opprettholde aktivitet og kompetanse innen verftsindustrien.

KRISERAMMET: Olje- og gassbransjen er rammet av oljeprisras og nedgang. Verftsindustrien kan få tiltak i statsbudsjettet, men det viktigste er langsiktige tiltak for omstilling, sier statsminister Solberg. Her på en konferanse om olje og gass i mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRISERAMMET: Olje- og gassbransjen er rammet av oljeprisras og nedgang. Verftsindustrien kan få tiltak i statsbudsjettet, men det viktigste er langsiktige tiltak for omstilling, sier statsminister Solberg. Her på en konferanse om olje og gass i mai. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Et statsbudsjett kan bidra til å opprettholde aktivitet, men det bør skje på en måte som ikke står i veien for langsiktig omstilling. Det er en balanse vi må ha, at aktivitetstiltakene ikke bidrar til å gjøre nyskaping og omstilling vanskeligere. Det kommer mange forslag om subsidierte næringer. Men det vi først og fremst trenger, er jobber i privat sektor som kan betale lønnsnivået vårt og sikre velferden i framtiden, sier Solberg.

Hun understreker at sysselsettingen i Norge har økt, og at ledigheten i halvparten av landet går ned.
- Vi har ingen krise nå, men det er en veldig tøff omstilling der de rammes, sier Solberg.

OMSTILLINGStatsminister Erna Solberg kommer til Askerhus i Asker, og blir tatt i mot av mangeårig næringslivstopp og Høyre-politiker Leif Frode Onarheim og Asker-ordfører Lene Conradi (H). Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
OMSTILLINGStatsminister Erna Solberg kommer til Askerhus i Asker, og blir tatt i mot av mangeårig næringslivstopp og Høyre-politiker Leif Frode Onarheim og Asker-ordfører Lene Conradi (H). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer