Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna til Forsvarsdepartementet: Rydd opp nå!

Dagbladet avslører ulovlige arbeidsforhold hos vaskefirma som jobber ved Statsministerens kontor.

VIL HA TING PÅ STELL: Statsminister Erna Solberg krever at Forsvarsdepartementet sørger for at renholdsfirmaet som vasker ved Statsministerens kontor forholder seg til lover og regler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA TING PÅ STELL: Statsminister Erna Solberg krever at Forsvarsdepartementet sørger for at renholdsfirmaet som vasker ved Statsministerens kontor forholder seg til lover og regler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg krever nå at Forsvarsdepartementet rydder opp etter Dagbladets avsløringer av en rekke lovbrudd hos renholdsfirmaet Abo Renhold, som blant annet vasker ved hennes kontor.

I tillegg til å vaske ved Statsministernes kontor (SMK), vasker firmaet også i Forsvarsdepartementet og ved en rekke sentrale norske militære baser og installasjoner.

Det er Forsvarsdepartementet som er ansvarlig oppdragsgiver for renholderne. Departementet kjøper renholdstjenestene av Forsvarsbygg.

Flere lovbrudd Dagbladet har avdekket en rekke lovbrudd etter å ha gått gjennom dokumenter, fortrolige opplysninger, bekymringsmeldinger, tilsynsrapporter og avviksmeldinger.

Renholderne har ikke fått overtidsbetalt, til tross for at enkelte har jobbet mer enn tolv timer i døgnet og over hundre timer ekstra i løpet av én måned.

Etter at Dagbladet stilte Statsministerens kontor spørsmål knyttet til renholdsfirmaets lovbrudd, tok SMK affære umiddelbart:

- Ikke akseptabelt - SMK legger til grunn at FD følger opp at oppdraget om levering av renholdstjenester, herunder lønns- og arbeidsvilkår, skjer i henhold til gjeldende lover og regler. Det er ikke akseptabelt dersom kjøpet av renholdstjenester og oppfølgingen av denne kontrakten, ikke er i tråd med lover og regler. Vi forutsetter i såfall at dette ryddes opp i umiddelbart, skriver ekspedisjonssjef Heidi Heggenes ved SMK i en epost til ekspedisjonssjef Jens-Thorleif Thorsen i Forsvarsdepartementet (FD) i går.

SMK viser til at de har en «husleiekontrakt med FD som inkluderer renholdstjenester», og at det derfor er FD som er oppdragsgivere for renholdstjenestene ved SMK.

Kort tid etter å ha mottatt brevet fra SMK, lovet Forsvarsdepartementet at de skal følge opp saken.

Innrømmer lovbrudd Dagbladet har også tatt opp problemene med Forsvarsbygg.

- Forsvarsbygg kjenner til at det har vært utfordringer, og vi er i dialog med både Abo Renhold og Forsvarsdepartementet for å løse disse, sier kommunikasjonsrådgiver Arve Rosland i Forsvarsbygg.

Statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved SMK sier til Dagbladet at lovbruddene som avisen har avdekket, er uakseptable, og at de forutsetter at det ryddes opp umiddelbart.

Abo Renhold forklarer lovbruddene slik:

- Vi har noen nidkjære og meget ansvarsbevisste medarbeidere, som ønsker at kvalitet og gjennomføring skal være plettfri. Disse har hatt en tendens til å pålegge seg selv ansvaret for gjennomføringen, og ved sykdom og annet fravær tatt på seg for mye arbeid uten å følge selskapets rutiner for forhåndsgodkjenning av overtid, sier Abo Renholds daglige leder Johan Caillé.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media