Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna til Kina for å møte president  Xi Jingping

Første norske statsministerbesøket til Kina på 10 år. 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg er invitert til Kina for å møte den kinesiske presidenten Xi Jingping.

Dette blir det første norske statsministerbesøket til Kina på 10 år. Da den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo mottok Nobels fredspris i 2010 brøt Kina all bilateral politisk kontakt med Norge.

KINAS PRESIDENT:  Xi Jingping. AFP PHOTO / Frederic J. BROWN
KINAS PRESIDENT:  Xi Jingping. AFP PHOTO / Frederic J. BROWN Vis mer

Etter langvarige diplomatiske forhandlinger ble Kina og Norge enige om å normalisere kontakten seg imellom før jul.

Rett fra møte med Trump

Solberg vil lede en stor norsk delegasjon på det offisielle besøk 7. til 10. april. Hun møter den kinesiske presidenten den 10. april.

Han kommer da rett fra USA hvor han har hatt møter med president Donald Trump.

I en pressemelding skriver statsministerens kontor at møte med toppledelsen i Kina og gjenopptagelse av politisk og økonomisk samarbeid med Kina er hovedformålet med besøket.

- Jeg er glad for at vi nå normaliserer vårt diplomatiske og politiske forhold til Kina. Besøket viser at begge land ønsker å gjenetablere et langvarig, bredt og framtidsrettet samarbeid. Direkte kontakt med det kinesiske lederskapet er viktig for et solid og forutsigbart forhold preget av gjensidige interesser, tillit og forståelse, sier statsminister Solberg.

Stor næringsdelegasjon

Solberg ledsages av utenriksminister Børge Brende og næringsminister Monica Mæland og den største delegasjon med representanter fra norsk næringsliv som har deltatt på et statsministerbesøk.

- Kina er vår største handelspartner i Asia. Normaliseringen skaper store muligheter for norsk næringsliv og arbeidsplasser. Vi ønsker å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina, sier statsminister Solberg.

På programmet står en rekke møter med kinesisk næringsliv. Erna Solberg vil blant annet møte den kinesiske foretningsmannen og grunnleggeren av Alibaba Group, Jack Ma.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media