POPULÆR: Venstresiden frister for KrFs tillitsvalgte, men Erna Solberg er deres soleklare statsministerfavoritt. Her holder hun opp et bilde av seg selv, i forbindelse med at NRK ba henne gi komplimenter til seg selv og de andre partilederne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POPULÆR: Venstresiden frister for KrFs tillitsvalgte, men Erna Solberg er deres soleklare statsministerfavoritt. Her holder hun opp et bilde av seg selv, i forbindelse med at NRK ba henne gi komplimenter til seg selv og de andre partilederne. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Erna til Knut Arild: - Vi er ikke avhengig av KrF

Erna Solberg mener det er større forskjeller mellom Ap og Høyre enn Hareide vil ha det til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Dagbladet publiserte torsdag en undersøkelse som viser at et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

I valget mellom et rødgrønt og blåblått samarbeid, svarer 54 prosent av de tillitsvalgte at de vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, mens 46 prosent vil være på lag med Høyre, Frp og Venstre. Det er nærmet identisk med det de svarte da Dagbladet spurte om det samme i mai 2015.

Samtidig foretrekker 65 prosent Erna Solberg som statsminister, mens 35 prosent vil ha Jonas Gahr Støre.

Solberg er mest opptatt av det siste tallet.

- Det er veldig hyggelig å få den tilbakemeldingen fra KrFs tillitsvalgte, sier hun noen timer før hun møter de andre partilederne til debatt i Arendal.

- Må vurdere politikken

Når det gjelder hvilken side KrF-velgerne foretrekker, minner statsministeren om at det foretrukne alternativet for KrF vil være en regjering med KrF, Venstre og Høyre.

Dette var ikke et alternativ i rundspørringen fordi, som valgforsker Johannes Bergh påpekte, så er det «et langt mindre sannsynlig alternativ, både på grunn av signalene Erna Solberg har sendt, og fordi oppslutningen ikke er stor nok».

Solberg sier videre at KrF nå må gjøre en vurdering av hvilket samarbeid de vil få mest ut av.

- De må vurdere hvilken politikk som samsvarer mest med grunnlaget for partiet, og jeg mener de de får mest ut av et samarbeid med oss.

- Ikke avhengig av KrF

- Hvor viktig er KrF for ditt regjeringsprosjekt?

- For oss er KrF viktig, men vi er ikke fullstendig avhengig av dem. I dagens situasjon på Stortinget har vi flertall bare med Venstre og Frp. Men jeg mener vi blir bedre i en koalisjon med alle fire partiene. Og jeg mener at KrF har en tilhørighet på borgerlig side med sitt syn på frivillighet, enkeltindividet og familiepolitikken.

- Hvor mye energi kommer du til å bruke det neste året på å vise KrF-velgerne akkurat det?

- Jeg skal bruke energien min på å løse oppgaver for folk i dette landet. Men da vil vi også viser at vi tar fatt på spørsmål KrF er opptatt av.

- Ulike prioriteringer

I sin partiledertale i Arendal onsdag, brukte Hareide anledningen til å tilsynelatende forberede partiet på et potensielt skifte ved å minne om at avstanden fra Høyre til Ap ikke er stor, og at det som virkelig betyr noe er påvirkingen fra KrF.

- Selvsagt fins det små forskjeller og nyanser her og der, men det store bildet viser klar enighet mellom Ap og Høyre, sa Hareide.

Erna Solberg er ikke enig i at Høyre og Ap er så like som Hareide skal ha det til.

- Det er litt avhengig av hvilket Ap man snakker om. Et Ap som beveger seg mot sentrum vil være likere oss på noen områder enn et Ap som trekker mot rødgrønn side. Det som er felles mellom oss, er at vi er helhetspartier, ikke enkeltsakspartier. Men det er også forskjeller, blant annet i prioriteringer. Ap snakker om utdanning, vi prioiterer utdanning. Ap snakker om helseinvesteringer, men de gjorde det ikke. Under oss går derimot ventelistene ned, og det er fordi vi tørr å jobbe på andre måter.

- Bedre forberedt på ulikhet

Torsdag kveld møter statsministeren Hareide og de andre partilederne til debatt, og fram til stortingsvalget i 2017 vil spørsmålene om samarbeidskonstellasjoner bli stilt stadig hyppigere.

- Det er litt tidlig å si hvordan valgkampen blir. Det blir nok en del personfokus på Jonas og meg, og det blir mye fokus på hvem som skal samabreide med hvem. Men jeg håper også det blir fokus på sakene. Vi vil vise at vi løser de viktigste oppgavene og vi kommer også til å vise fram våre ambisiøse planer.

- Hvordan skal du vinne debatten i kveld?

- Jeg mener at i et nordisk perspektiv, så er de borgerlige partiene bedre forberedt på bekjempelse av ulikhet enn det venstre siden er. Vi gjør mer for de som er absolutt svakest.