Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna tilbake i tet

Erna Solberg leder knapt over Jonas Gahr Støre i ny statsministermåling.

JEVNT LØP: Erna Solberg har overtatt ledelsen mot Jonas Gahr Støre på Dagbladets statsministermåling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JEVNT LØP: Erna Solberg har overtatt ledelsen mot Jonas Gahr Støre på Dagbladets statsministermåling. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladets mai-måling utført av Ipsos mener 48 prosent av velgerne at Erna Solberg er best egnet til å bekle statsministerembetet, mens 47 prosent foretrekker Jonas Gahr Støre.

Jonas ledet i april

I april ledet Jonas 49-47, mens stillingen i mars var 47-47.

Sist Erna nøt større tillit enn Jonas på Dagbladets statsministermåling var i februar, da hun oppnådde 49 prosent mot Jonas’ 44 prosent. Arbeiderpartiets statsministerkandidat hadde en klar ledelse i november (50-43) og desember (52-43), men Erna knappet innpå i januar til 47-46 i favør Jonas.

- Målingen viser igjen at velgerne er delt i spørsmålet om hvilken regjering vi bør ha; enten en rødgrønn eller en borgerlig regjering. Det er ingen statistisk signifikant forskjell mellom oppslutningen til Støre og Solberg, så de ligger i praksis likt, sier valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

- Bakgrunnstallene viser at rødgrønne velgere støtter Støre, de borgerlige støtter Solberg, og det er forholdsvis lite overlapp. Begge disse politikerne har altså støtte fra sine egne, men har begrenset appell utover det. I en slik situasjon er nok partiene viktigere for velgerne enn hvem som stiller som statsministerkandidat, sier Bergh.

To spørsmål

I den ferske Ipsos-målingen, som er gjennomført på telefon 22.-25. mai med 929 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen, er totaltallene for Erna Solberg og Jonas Gahr Støre satt sammen av to spørsmål. Respondentene svarer først på hvilken politiker som ville egnet seg best som statsminister, uavhengig av eget partivalg. Her oppnådde Støre 28 prosent, Solberg 27 prosent, mens fire prosent svarer NATO-sjef Jens Stoltenberg (!) og to prosent Frp-leder Siv Jensen. 24 prosent svarer at de ikke vet hvem som er best egnet.

Respondenter som oppga andre kandidater eller svarte vet ikke, fikk oppfølgingsspørsmålet: «Dersom du måtte velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, hvem tror du ville egnet seg best som statsminister?» Av denne gruppa svarte 21 prosent Erna og 19 prosent Jonas.

KrF vil ha Erna

Bakgrunnstallene gir interessante funn:

• Blant velgerne til det rødgrønne Senterpartiet svarer 17 prosent at de foretrekker Erna Solberg som statsminister, 29 prosent svarer Jonas.

• Blant velgerne til Ap-flørtende Kristelig Folkeparti svarer 35 prosent at de vil ha Erna som statsminister, sju prosent svarer Jonas.

• Blant velgerne til Venstre svarer 35 prosent Erna, 21 prosent svarer Jonas.

• Blant velgerne til Miljøpartiet De Grønne svarer 16 prosent Erna, mens hele 38 prosent svarer Jonas.

Hele Norges coronakart