Kampen om statsbudsjettet

Erna tilbyr Trine og Knut Arild tre milliarder i klimakroner - og kaller dem inn på teppet

Regjeringskrise er en reell mulighet, og mens du ser på Gullrekka i kveld må partitoppene på borgerlig side inn på teppet til Erna Solberg. 

HJEM TIL ERNA: Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Siv Jensen er blant dem som skal møte Erna Solberg i statsministerboligen fredag kveld. På agendaen står den fastlåste budsjettfloka på Stortinget. Foto: NTB Scanpix
HJEM TIL ERNA: Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande og Siv Jensen er blant dem som skal møte Erna Solberg i statsministerboligen fredag kveld. På agendaen står den fastlåste budsjettfloka på Stortinget. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sitt hittil siste budsjettforslag har regjeringspartiene lagt tre milliarder kroner på bordet for å iverksette grønne tiltak og blidgjøre Venstre og KrF, etter hva NTB erfarer.

Disse milliardene skal blant annet inneholde midler til en økt satsing på kollektivtrafikk, jernbane og miljøteknologi.

- Vi håper veldig at vi skal få til et budsjett. Vi håper også at vi får til et budsjett som faktisk kutter utslipp. Det har vært vår inngang inn i hele denne prosessen, sa Trine Skei Grande til pressen like før fredagens forhandlingsmøte.

- Stor fare for brudd

Likevel hersker det stor usikkerhet rundt forhandlingsklimaet. Etter Knut Arild Hareide i går åpnet for å komme til budsjettenighet uten Venstre, sa han i formiddag at det var stor fare for brudd i forhandlingene med Høyre og Frp.

Etter det først ble spekulert at KrF vil kunne forhandle seg fram til budsjettenighet med regjeringspartiene uten Venstre, sier en KrF-kilde til Dagbladet at dette er helt uaktuelt: KrF og Venstre sitter last og brast i samme båt.

Etter et 45 minutter langt møte klokken 11 i formiddag ble det klart at man ikke ville komme til enighet nå heller: Venstre og KrF står for langt fra regjeringspartiene i klimaspørsmål. Siv Jensen gjorde det også klart i dag at enkelte deler av budsjettet ikke kan rikkes på.

- Bilpakken ligger fast. Spørsmålet er hvor mange ganger vi må si det, sa hun ifølge NTB

På Ernas teppe

Nå kaller Erna Solberg partilederne - Siv, Knut Arild og Trine - inn til samtaler i statsministerboligen fredag kveld. Også de parlamentariske lederne og de finanspolitiske talspersonene i de fire borgerlige partiene skal møte hos Solberg i kveld for å finne en budsjettløsning.

Dette tyder på at Erna Solberg har gitt opp å finne en løsning gjennom ordinære forhandlinger på Stortinget, og dermed løfter diskusjonen opp til partiledernivå.

Kristelig Folkeparti innkalte fredag til et ekstraordinært landsstyremøte for å orientere om den fastlåste budsjettfloka. Fredag ettermiddag har de fire borgerlige partiene interne møter for å regne på kostnad og klimautslipp for å vurdere om tilbudet som ligger på bordet nå er godt nok.