<strong>NEST SISTE RUNDE:</strong> Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
NEST SISTE RUNDE: Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (V), Rasmus Hansson (MDG), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Audun Lysbakken (SV) og Jonas Gahr Støre (Ap) før partilederdebatten i TV2s lokaler i Oslo torsdag kveld. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Erna tok grep

Statsministeren parkerte Frp i valgkampens viktigste sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampens nest siste partilederdebatt fant sted på TV 2 i kveld. Temaene de ble gitt på forhånd var flyktninger, arbeidsliv og eldreomsorg. Samtlige partiledere har ekstreme timeplaner, nå som det er under 100 timer igjen til valget. Men samtlige var godt forberedt og på offensiven i kveldens debatt. Programleder Arill Riise var også god.

Erna Solberg, Høyre

Peker på utfordringene, men har justert kursen etter alvoret i flyktningkatastrofen. Ved å ta initiativ til at Norge skal arrangere giverlandskonferanse rister hun endelig av seg Frp i denne debatten. Ønsker å ha en europeisk lederrolle. Offensiv og aggressiv mot både Aps og SVs arbeidslivs- og skattepolitikk, men faller for fristelsen til å bli for detaljert og teknisk.

Terningkast:

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet

På hjemmebane i flyktningdebatten, hever debatten til et europeisk nivå og tar sammen med statsministeren den statsmannsaktige rollen. Mens de andre kjekler om kommuneøkonomi, tar han et overordnet perspektiv. Ble presset kraftig på det som burde være Arbeiderpartiets paradeøvelse, arbeidsledighet og omstilling. God på eldreomsorg. Blir konfrontert med svikt i Trondheim, men lykkes i å vri fokus til hemmelighold i Oslo og Bergen.

Terningkast:

Siv Jensen, Fremskrittspartiet

Defensiv i flyktningdebatten, hennes beste argument er at Frp «får rett til slutt», men erkjenner ikke at dette er en ekstraordinær situasjon. Aggressiv og tøff mot valgkampens stjerneskudd Rasmus Hansson. Utfordret Støre på skatt istedenfor å forsvare sin egen skattepolitikk. Sliter med Frps mangeårige valgkampløfter på eldreomsorg, og klarte ikke å glitre i det som er partiets klassiske paradeøvelse.

Terningkast:

Trine Skei Grande, Venstre

Mener Frp ikke har skjønt begrepet folk flest. Er ikke bekymret for integreringen, viser til det norske folks sympati og dugnadsvlije. Går i debatt mot miljøkonkurrentene MdG og SV, framstiller dem som urealistiske og uten fokus til å skape arbeidsplasser. Slår litt i alle retninger.

Terningkast:

Knut Arild Hareide, Kristelig Folkeparti

Får ønskerolle når han får snakke om Norges plikt til å ta imot flyktninger, men snakker seg litt vekk i store ord.  Mener Erna Solberg bør bli lik kristendemokratiske Angela Merkel. Lykkes bra i popularisering av skattedebatten, men får ikke fram hva KrF egentlig vil. Som sjef for et vippeparti slår han både til høyre og til venstre. Er genuint morsom når han skal forklare skatt «slik at selv Siv Jensen skjønner det.»

Terningkast:

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet

Understreker at det er viktig å lykkes med integreringen, viser til at det vil komme tusenvis av asylsøkere. Kommer knapt til i debatten om økonomi og ledighet, men kontrer Frp-lederens skryt av kommuneøkonomien godt, og sier at «Du er jo snart ferdig som finansminister».  Bruker tida til angrep på Høyre og Frp for dårlig kommuneøkonomi.

Terningkast:

Audun Lysbakken, Sosialistisk Venstreparti

Mener TV2s meningsmåling er en bekreftelse på at SV gjorde rett i å stå utenfor flyktningeavtalen. Sterk i retorikk, mener Erna Solberg bør lære av Tysklands Angela Merkel. Tydelig på SVs ståsted. Tydelig venstresideretorikk om skatt og fordeling. På hugget i alle delene av partilederdebatten. Hadde partilederens debattegenskaper vært avgjørende, hadde SV hatt større oppslutning. Sterk retorisk, mye patos.

Terningkast:

Ramsmus Hansson, Miljøpartiet De Grønne

Har vært med på foreløpig flyktningeløsning, men lover at Grønne kommunestyrerepresentanter skal slåss for mottak av flere flyktninger. Fokuserer på ressursene flyktningene representerer.
Hever seg over skattekjeklingen, angriper oljeavhengigheten hos de store partiene. Vi må skape 300 000 arbeidsplasser i grønne næringer. Kommer ikke lett til orde.

Terningkast:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer