<strong>ALVORLIG:</strong> Statsminister Jens Stoltenberg mener det er alvorlig at de to største utfordrerne på borgerlig side, Frp og Høyre, ikke er enige om den totale pengebruken. Dette skaper usikkerhet for norske eksportbedrifter og arbeidsplasser, advarer Jens Stoltenberg. Foto: Torbjørn BergKOslo 20130409. Jens Stoltenberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ALVORLIG: Statsminister Jens Stoltenberg mener det er alvorlig at de to største utfordrerne på borgerlig side, Frp og Høyre, ikke er enige om den totale pengebruken. Dette skaper usikkerhet for norske eksportbedrifter og arbeidsplasser, advarer Jens Stoltenberg. Foto: Torbjørn BergKOslo 20130409. Jens Stoltenberg. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Erna tør ikke spørre Siv om handlingsregelen

Jens Stoltenberg krever avklaring om pengebruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jens Stoltenberg mener Erna Solberg og Siv Jensen setter norske arbeidsplasser i fare med uklarhet om handlingsregelen.
- Jeg utfordrer både Erna Solberg og Siv Jensen til å avklare om de vil følge handlingsregelen for ansvarlig pengebruk. Så lenge ett av de to dominerende partiene på borgerlig side ikke er tydelige på om de vil følge den, skaper den en usikkerhet som landet ikke fortjener. Konsekvensen kan bli økt kronekurs, økt rente og at norske bedrifter settes over styr, advarer statsminister Jens Stoltenberg.

Ny handlingsregel Frp-leder Siv Jensen sa i Dagbladet tirsdag at Frp vil ha en ny handlingsregel som tydeliggjør et skille mellom drift og investering og mellom forbruk og investering. Ifølge Jensen er det forskjell på å investere for framtidig vekst og å innføre en reform som gir varige utgifter på statsbudsjettet. Høyre-leder Erna Solberg sier til Dagbladet at Høyre og Frp fortsatt er uenige om den totale pengebruken, men gir klart inntrykk av at de er i ferd med å finne en felles innfallsvinkel. Hun fnyser av Stoltenbergs kritikk.

- Jens bryter - Høyre er ryggraden i ansvarlig pengebruk. Vi holder på handlingsregelen om å bruke rundt fire prosent av avkastningen av oljefondet. Men det var også en annen del av handlingsregelen da den ble vedtatt i 2001, som Stoltenberg har sett bort fra. Den sier at pengene skulle brukes til investering i utdanning, forskning og veiprosjekter og til vekstfremmende skattelettelser. Mye av det Frp ønsker, vil kunne løses ved at vi bruker også denne delen av handlingsregelen. Det er fullt mulig å bruke mer av de pengene vi tar ut av oljefondet til å investere i framtida. Hovedutfordringen er at regjeringen har gjort handlingsregelen til en statisk regel. Det er Jens som bryter handlingsregelen. Han har bare fulgt en liten del av den, sier Solberg til Dagbladet.

Erna viker unna Statsminister Jens Stoltenberg rister på hodet.
- Erna snakker seg rundt det grunnleggende problemet og nekter å svare om den totale pengebruken fordi hun ikke tør å kreve at Frp avklarer om de fil følge handlingsregelen eller ikke. Det grunnleggende ved handlingsregelen er den totale pengebruken. Det andre er at denne regjeringen på alle måter har fulgt opp handlingsregelen, både når det gjelder den totale pengebruken og når det gjelder å investere i verdiskapning og tiltak for økt vekst. Realveksten innen forskning siden 2005 har vært 32 prosent, mens realveksten innen samferdsel har vært ca. 54 prosent. Under den forrige regjeringen økte samferdselsbevilgningene med 6 prosent. Så det er helt meningsløst å hevde at vi ikke investerer i vekst. Før sa Høyre at de ikke ville sitte i regjering med Frp fordi det var uansvarlig å ikke følge handlingsregelen. Nå er de uklare og skaper forvirring, sier Stoltenberg.

Veldig alvorlig - Men Erna Solberg garanterer at en regjering med Høyre skal føre en ansvarlig pengebruk?
- Det holder ikke at Erna lover det. Frp må være enig. Siv Jensen er jo lansert som finansminister. Det er veldig alvorlig at de ikke greier å bli enige om grunnuren for den økonomiske politikken. Grunnmuren er ansvarlig pengebruk. Vi kan gjerne diskutere hva pengene skal brukes til. Men vi må få en avklaring fra Høyre og Frp om den totale pengebruken, slik de rødgrønne avklarte denne og andre store saker før valget i 2005. Jeg forventer ikke en hel regjeringsplattform, men noen slike grunnleggende saker er de nødt til å avklare.Jeg ber om at begge partiene garanterer at de vil følge handlingsregelen. Den har tjent Norge godt. Den har sikret Europas laveste ledighet og lav kronekurs. Uansvarlig pengebruk vil ramme norske bedrifter, sier Stoltenberg.    

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer