Erna vekket latteren i Det hvite hus: - Du har spart det beste til slutt

Erna Solberg og de nordiske statslederne tatt imot av president Barack Obama i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) og de fire andre nordiske statsministerne ble i dag tatt imot i Det hvite hus av USAs president Barack Obama med pomp og prakt til toppmøte.

Statslederne startet dagen allerede klokka 07.00 i dag lokal tid, 13.00 her hjemme i Norge.

Klokka 15.00 i dag holdt Erna Solberg et innlegg i Det hvite hus etter møtet. Etter planen skulle 6500 gjester være til stede mens Barack Obama, Solberg og Finlands president Sauli Niinistø holdt sine innlegg i hagen ved Det hvite hus.

Erna og ektemannen Sindre Finnes ble tatt imot av Michelle og Barack Obama. De ble møtt av en æresgarde og korps på South Lawn utenfor presidentresidensen, og håndhilste på presidentparet før de gikk i Det hvite hus.

Ibsen Den første som fikk ordet i residensen, var Obama selv.

- Vi har mye å takke Norden for, sa president Obama og ramset opp blant annet HC Andersen, Pippi Langstrømpe, Henrik Ibsen og nordisk design, sier presidenten.

- Noen av oss liker også danse til Abba. Og jeg forstår at Finland har den største tettheten av heavy metal-band i verden. Noen ganger kan de nordiske språkene høres ut som «Game of Thrones», sier presidenten.

Fikk salen til å le Deretter fikk Finlands president Sauli Niinistø ordet, før det var Solbergs tur. Statsministeren startet sitt innlegg med en vennligsinnet spøk i retning Obama.

- Nå som du gjør det meste ut av ditt siste år i Det hvite hus, merker vi oss gladelig at du åpenbart har spart det beste til slutt, sa Erna fra inne i presidentresidensen.

Det vekket latteren hos publikum, før hun gikk videre til mer alvorlige temaer.

Militært samarbeid I innlegget la statsministeren spesielt vekt på det militære samarbeidet mellom USA og Norge i form av Nato, og at de to landene sto sammen under terrorangrepene i USA 11. september 2001, og at de nå står sammen i kampen mot Den islamske stat (IS).

- Dette er en del av vår allianse og vårt samarbeid. Vi er bundet av opplevelsene og historien vi deler, sa Solberg i innlegget, som ble rettet mot presidenten, førstedame Michelle Obama, de nordiske statslederne og et lite pressekorps.

USEDVANLIG GOD STEMNING: Vi har knapt sett Erna Solberg like blid i hennes to og et halvt år som statsminister. Tydelig at tonen var god mellom henne og Barack Obama. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
USEDVANLIG GOD STEMNING: Vi har knapt sett Erna Solberg like blid i hennes to og et halvt år som statsminister. Tydelig at tonen var god mellom henne og Barack Obama. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

I løpet av dagen har de nordiske statslederne både møter med Obama og utenriksminister John Kerry. Noen av hovedtemaene for møtene er sikkerhetspolitikk, handelspolitikk, klima og migrasjon.

Foruten Erna Solberg er æresgjestene Finlands president Sauli Niinistø, Sveriges statsminister Stefan Løfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen og Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson.

Hyllet Obama Solberg brukte også talen til understreke de spesielle båndene mellom Norge og USA, og den massive utvandringen over Atlanterhavet.

- Som nære allierte, deler vi felles verdier, noe som ikke er tilfeldig. I 1814 så våre grunnleggere til USA for å få inspirasjon til å utarbeide den norske grunnloven. Våre felles verdier vedvarer - frihet, demokrati, likhet og menneskerettigheter. Våre verdier gjenspeiler vårt forhold og partnerskapet vi holder så kjært, sier Solberg.

Hun mener USA og de nordiske landene kan utgjøre store ting sammen, og brukte anledning til å hylle president Obama for hans globale lederskap.

- Din innsats for å få til ordentlige framskritt i spørsmål om global oppvarming var avgjørende for Parisavtalen. Amerikansk lederskap er nøkkelen for å sikre planetens framtid, sier hun.

Vi ha forbedre samarbeidet Solberg hadde også atom- og våpensikkerhet, samt FNs bærekraftsmål på agendaen.

- Hvis vi gjør de rette valgene de neste 15 åra, kan vi utrydde ekstrem fattigdom. USA og de nordiske landene vil lede an, sier Solberg.

Som eneste kvinne blant de seks statslederne som møttes i dag, brukte Solberg også anledningen til å rette søkelyset mot kvinners utdanning.

LER MED: Hele salen trakk på smilebåndet når Erna Solberg og Obama dro sine respektive spøker. Også Sveriges statsminister Stefan Løfven koste seg. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
LER MED: Hele salen trakk på smilebåndet når Erna Solberg og Obama dro sine respektive spøker. Også Sveriges statsminister Stefan Løfven koste seg. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er få prosjekter som gir like god avkastning som jenters utdannelse. Jeg setter stor pris på ledeskapet førstedamen har utvist i denne saken. Det er sak vi deler som kvinner, som mødre og som ledere, sier Solberg.

- Dagens toppledermøte er en viktig anledning for å forbedre amerikansk-nordisk samarbeid og for å gjenta verdiene vi deler og sannhetene vi ser på som selvsagte. Fordi vi er sterkere og mer effektive sammen, la oss forsikre oss om at båndet mellom landene våre forblir så sterke som de er i dag.
 

SEANSE: De fem nordiske ministrene under en seanse i Det hvite hus i dag. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
SEANSE: De fem nordiske ministrene under en seanse i Det hvite hus i dag. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer