Erna vender Hagen ryggen

Erna Solberg utelukker Carl I. Hagen fra drømmejobben som stortingspresident. Og fra regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Hagens islam-angrep koster. Fra sin «hytte» i Bergen skuer Høyre-leder Erna Solberg inn i framtida. Med forbauselse har hun fulgt med på Hagens islam-utfall og reaksjonene den manusfri opptreden hans i fri dressur vakte på sommerfestivalen til Levende Ord tirsdag.

-  Du har ropt varsku mot den røde fare, roper du nå et varsku mot den mørkeblå fare?

-  Det dreier seg om økonomiske dimensjoner.

-  Men hva er mest «farlig»?

-  Jeg håper Hagens uttalelser var en engangsuttalelse og at han endrer syn når han tar dette innover seg.

-  Så du kan lukte på Hagen som regjeringspartner ved neste valg?

-  Jeg har sagt at det ikke er aktuelt.

-  Men hva med Hagens store drøm om å gå av som parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet for å bli stortingspresident, landets nest høyeste verv, vil du støtte det?

-  Jeg ser ikke at det er aktuelt å ha Hagen som stortingspresident nå. En stortingspresident må virke samlende, det må Hagen tenke over til neste år.

Forbauset

Den nye Høyre-lederen er forbauset over Hagens unyanserte ordvalg.

-  Jeg synes bruken hans av «vi og dem» er problematisk. Når jeg hører ham forsvare seg i ettertid, virker det ikke som om han har skjønt hva han har sagt. Når han kritiserer Muhammed, opphavsmannen til religionen, og synonymiserer muslimer med selvmordsbombere og fundamentalister, synes jeg han stempler en hel haug mennesker - og gir et lite riktig syn av islam. Hagen bidrar til at innvandrerungdom med et identitetsproblem opplever at det norske samfunnet tar avstand fra dem på bakgrunn av noe de selv ikke mener.

-  Hvorfor er du så forundret over ordbruken hans? Uten manus snakket vel Hagen rett fra levra. Har du ikke hørt ham før?

-  Han har aldri skåret alle muslimer over en kam før, i hvert fall ikke på lang, lang tid. Det var en retorikk jeg var forbløffet over å oppleve.

-  Jeg har aldri opplevd at Fremskrittspartiet har skutt mot innvandrere før. Med unntak av visse elementer, har de debattert innvandrings- og integreringspolitikken og skutt mot andre politikere. Nå skjøt de feil og jeg håper det var et arbeidsuhell, at dette ikke er en refleks på hvordan Hagen tenker. Men Siv Jensen og Hagen har aldri kunnet gi meg et klart svar på hva de mener om lov mot etnisk diskriminering.

-  Hagen mener det er en konkurranse mellom det kristne verdigrunnlaget og islam i vårt samfunn. Hva mener du?

-  Samfunnet vårt er bygd på et kristent humanistisk verdisyn, en rettsstat med individuell frihet og toleranse. Da må vi respektere at også andre mennesker har religionsfrihet. Men jeg mener også at samfunnet må kunne si ifra at det ikke aksepterer kulturelle aspekt som omskjæring og tvangsekteskap. Det bryter med individets frihet.

Hagen og Haider

-  Biskop Gunnar Stålsett synes Hagen nå kan sammenliknes med høyreekstreme politikere som Jörg Haider og Jean-Marie Le Pen. Hva synes du?

-  Jeg er enig i at ordbruken til Hagen er symbolsk for høyreorienterte i andre land. Ja, da tenker jeg på Haider og Le Pen.

Solberg deler likevel synet på slutten av Hagens tale, den om redselen for islamsk fundamentalisme, men synes Israel-synet hans er «lite nyansert».

-  Jeg er ikke redd for islamsk fundamentalisme i Norge i dag, men etter terrorangrepet i Spania, vil det være naivt av oss å ikke ta høyde for at det også kan skje i Norge.

-  Overvåkingspolitiet ville overvåke islamske fundamentalistiske miljø?

-  Så lenge vi opplever dette som en trussel mot vårt samfunn, har vi en legitimert rett til å overvåke.

-  Vet du hvor mange islamske fundamentalister som truer Norge i dag?

-  Det har jeg ikke tenkt å uttale meg om.

Påfallende støtte

Regjeringen vil stramme inn på rasismeparagrafen og beholde blasfemiparagrafen. Mange - også Høyre-folk - mener Høyre har bitt seg selv i halen, men Erna vet at hun må ta vare på husfreden. Nå kan jobben bli tøff. Hun liker dårlig at fylkesordfører Torill Selsvold Nyborg i Hordaland, som også er leder i Hordaland KrF, i går ga sin fulle støtte til Hagens tale i Bergens Tidende. Selsvold Nyborg hørte selv Hagens tale på Levende Ord.

-  Jeg synes det er påfallende at hun gir sin fulle støtte til Hagens Israel-politikk og ikke reagerer på at koblingen mot muslimer virker negativt på integreringspolitikken. Jeg regner med at KrF vil rydde opp i dette selv.

FIKK APPLAUS: Carl I. Hagen fikk sterk applaus av tilhørerne i Fritt Ord tirsdag. Høyre-leder Erna Solberg derimot liker ikke Hagens utfall.
KLAR TALE: Høyre-leder og kommunalminister Erna Solberg slutter seg til dem som sammenlikner Carl I. Hagen med både Haider og Le Pen.