- DET ER HANDLING SOM TELLER: Statsminister Jens Stoltenberg og Næringsminister Trond Giske tar til motmæle mot Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.
- DET ER HANDLING SOM TELLER: Statsminister Jens Stoltenberg og Næringsminister Trond Giske tar til motmæle mot Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET.Vis mer

- Erna, vi gjør noe

- Og vi skal gjøre enda mer, sier Jens Stoltenberg og Trond Giske, og slår Erna Solberg i hodet med grafer og tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg og Trond Giske slår tilbake mot Erna Solberg, som i Dagbladet i går ba statsministeren «gjøre noe» for norsk næringsliv annet enn å være bekymret.

- Når hun belærer Jens Stoltenberg om næringslivet, er det som om en middels svenske belærer Marit Bjørgen i hvordan hun skal gå på ski, sier Trond Giske.

Favorittgrafen
Jens Stoltenberg drar fram favorittgrafen, nå med oppdaterte tall fra andre kvartal 2012. Sysselsettingsveksten har vært sterk siden de de rødgrønne tok over i 2005. I dag er det nesten 350 000 flere arbeidsplasser. Det har ikke kommet av seg selv, mener Ap-toppene.

- Handling sier mer enn ord. De som satt med makta her (Stoltenberg peker på søylene for 2001 til 2005) forsøker å fortelle oss hvordan vi skal skape nye arbeidsplasser. De sa at vi kom til å tape tusenvis av arbeidsplasser. Men på tross av at Europa har opplevd sitt sterkeste tilbakeslag på 70 år, har vi rekordmange mennesker i jobb. To av tre arbeidsplasser er kommet i privat sektor, sier Jens Stoltenberg.

- Høyre er opptatt av å gjøre som i Sverige. Men der har det ikke vært slik utvikling, sier Giske.

Meldinger og planer
Han ramser opp en rekke tiltak som regjeringen har satt i gang, mer penger til samferdsel og forskning, etablering av eksportkreditt, tredobling av eksportgarantiene, bedret krafttilgang, handelsavtaler i utlandet, egne tiltak for verfts- og treforedlingsindustri.

-  Vi har gjort noe, og vi skal gjøre mye mer, sier Jens Stoltenberg.

- Målet er å fortsatt være et land i vekst og det landet i Europa med lavest ledighet, sier Trond Giske.

Konkurransekraften skal styrkes med «ansvarlig» pengebruk, bedre skole og mer forskning. Det skal bygges mer vei og bane. Norsk næringsliv skal sikres lave strømpriser og hjelpes inn på nye markeder.

Her er Stoltenbergs seks grep:
1) Ansvarlig pengebruk:
— Vi garanterer å stå ved handlingsregelen i motsetning til Høyre, som vil gjøre det til en forhandling med Frp. Det er en usikkerhet som norske arbeidstakere ikke fortjener, sier Jens Stoltenberg.

2) Kunnskap:
- Det er det viktigste. Vi gjør det bra i norsk skole. Det er framgang i lesing, matte og naturfag. Norske tiåringer er best i matematikk i Norden og vi har halvert andel på laveste mestringsnivå i lesing. Vi vil etterutdanne lærerne, ha flere undervisningstimer og fortsette med tidlig innsats i skolen.

3) Forskning:
- Vi har økt bevilgningene til forskning med 32 prosent fra 2005. En Stortingsmelding om forskning legges fram om kort tid.

4) Samferdsel:
- Vi følger opp målet med å øke bevilgningene med 100 milliarder kroner. Med det som er i gangsatt, dobler vi antall kilometer motorvei og tredobler investeringene i bane. Nå legger vi snart fram ny Nasjonal transportplan. Der forbereder vi opptrapping på vei og bane med konkrete tall og prosjekter.

5) Satse ute:
- Europa bruker lengre tid enn vi trodde på å komme seg ut av krisa. Vi satser gjennom frihandelsavtaler med flere land, eksportkreditt og døråpning til markeder som Asia og Mellom-Amerika. Det kommer en stortingsmelding om næringspolitikk.

6) Lave strømpriser:
- Vi står foran tidenes utbygging av fornybar energi, noe som gir lavere strømpriser for industrien. CO2-kompensasjonsordningen for industrien skal på plass, lover statsministeren.