HAR KNEKT NØTTA: Høyre, ved partileder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner, presenterte tirsdag partiets løsning for å få bukt med den utskjelte formueskatten skal fjerne formueskatten.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR KNEKT NØTTA: Høyre, ved partileder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner, presenterte tirsdag partiets løsning for å få bukt med den utskjelte formueskatten skal fjerne formueskatten. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Erna vil fjerne formuesskatten for 99 prosent av oss

Lover skattelette til Norges rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en pressekonferanse i dag presenterte Høyres leder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner hvordan Høyre vil trappe ned formuesskatten i neste fireårsperiode.

Løsningen er som følger: I perioden 2013-2017 vil Høyre trappe ned formuesskatten ved å heve bunnfradraget til 20 - 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent. Samtidig kan verdisettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer, som aksjer.

12 milliarder i skattelette Løsningen innebærer at omlag 99 prosent av de som betaler formuesskatt i dag vil slippe dette med Høyres opplegg, ifølge partiet selv.

Sanner medga også at forslaget vil medføre at de én prosent rikeste i Norge vil måtte betale mindre i skatt.

- Hvem er det som betaler formueskatt i Norge i dag? Debatten om formueskatt dreier seg i stor grad om de 100 hundre rikeste, men det er altså betydelig flere som rammes av skatten. Og så gjelder den ikke utenlandske eiere, det betyr at du får ulikheter i dette, sa Solberg.

- Høyres forslag til nedtrapping av formueskatten vil gjøre at gründere og eiere av små- og mellomstore bedrifter slipper å betale formueskatt. Småsparere som i dag må betale formuesskatt på bolig og banksparing vil også slippe formuesskatt, la hun til.

Alt i alt innebærer Høyres forslag rundt 12 milliarder kroner i skattelette.

Dermed er det 3-4 milliarder igjen av de rundt 16 milliardene skatten generer i dag.

- Det mener vi er en fornuftig investering i norsk næringsliv, sa Sanner.

Setter ned ekspertutvalg Den utskjelte formuesskatten har vært en vanskelig nøtt å knekke for Høyre. Det er vanlig å hevde at å fjerne formuesskatten helt, vil åpne for nullskatteytere.

Høyre skal derfor sette ned et eget ekspertutvalg for å urede løsninger som sikrer at de aller rikeste ikke blir nullskatteytere når formueskatten fjernes helt, som er Høyres langsiktige mål.  

Mange har allerede  kommet med forslag på løsninger, blant andre Rimi-milliardær Stein Erik Hagen.  Han foreslo å erstatte skatten med en egen «kakseskatt», det vil si en egen beskatning av luksusgjenstander.