SKATTEFEST: Høyre inviterer Norges rikeste til skattelettefest. Nordmenn med mer enn 100 millioner i formue vil i snitt få over to millioner i skattelette, ifølge Finansdepartementet. Foto: Nina Hansen / Steinar Buholm / Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
SKATTEFEST: Høyre inviterer Norges rikeste til skattelettefest. Nordmenn med mer enn 100 millioner i formue vil i snitt få over to millioner i skattelette, ifølge Finansdepartementet. Foto: Nina Hansen / Steinar Buholm / Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Erna vil gi Norges ti rikeste 312 millioner i skattelette

Høyre inviterer til skattelettefest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg inviterer nå Norges aller rikeste til en durabelig skattelettefest.

Høyre vil nemlig kvele den utskjelte formuesskatten ved å heve dagens bunnfradrag på 870 000 kroner til et sted mellom 20 og 25 millioner kroner. Selve satsen skal også ned fra 1,1 til 0,5 prosent.

En gjennomgang Dagbladet har gjort av fjorårets skattelister, viser blant annet at landets rikeste, Johan Henrik Andresen, vil bli avkrevd 66,9 millioner kroner mindre i skatt med Høyres politikk enn med dagens regler (se egen faktaramme).

Totalt innebærer forslaget en årlig skattelette på rundt 312 millioner kroner til Norges ti rikeste.

Les også: Stoltenberg: - Erna tapper felleskapet

Skattelettefest I dagens skattesystem slipper de som investerer i eiendom langt billigere unna enn de som investerer i bedrifter eller aksjer. Årsaken er at skattegrunnlaget for ulike eiendeler beregnes ulikt: Bankinnskudd og børsnoterte aksjer verdsettes etter markedsverdi, mens eiendom verdsettes til opptil halvparten av markedsverdi.

I Høyres forslag skal «verdsettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer» - noe som altså er egnet til å legge en demper på skattelette-festen.

Men beregninger Finansdepartementet har gjort, tyder på at få dollarglis vil stivne av den grunn.

Finansdepartementet har lagt til grunn at bunnfradraget økes til 20 millioner og at næringseiendommer verdsettes til markedsverdi - altså den minst gavmilde utgaven av Høyre-forslaget.

Da vil de 900 nordmennene som i dag står oppført med over 100 millioner i formue, få over to millioner kroner i skattelette i snitt. Dessuten vil de rundt 10 000 nordmennene som i dag har bruttoinntekt på over tre millioner i snitt måtte betale rundt 220 000 kroner mindre i skatt. 

De med mellom 450 000 kroner og 1 million kroner i nettoformue får til sammenligning i snitt bare 380 kroner i skattelette.

Les også: Frp skeptisk til Høyres skattelette til de rikeste.

99 prosent slipper formuesskatt Finansdepartementet bekrefter også Høyres påstander om at forslaget innebærer at 99 prosent av dem som betaler formuesskatt i dag, vil slippe den utskjelte skatten.

Samlet innebærer Høyre-forslaget et skattekutt på om lag 12,5 milliarder kroner. 

SV-leder Audun Lysbakken kaller Høyre-forslaget en gigantpakke til de rikeste i Norge:

- Den er pakket inn i nytt papir, men det er grunnleggende sett den samme politikken som Høyre alltid har stått for. Det er snakk om mer enn 12 milliarder ut fra fellesskapet og inn på kontoen til Norges rikeste menn, sier han til Dagbladet. 

Dagbladets gjennomgang av formuen til Norges ti rikeste tar ikke høyde for at Høyres også vil endre verdsettelsen av næringseiendom.

Denne endringen har imidlertid liten betydning for helhetsbildet, ifølge Finansdepartementet.

Høyre vil maks kunne kreve inn 100 millioner mer i skatt på denne måten i løpet av fireårsperioden, har de regnet ut.

For dem med over 100 millioner i formue, medfører bare endringen at de i snitt må ut med 43 000 kroner mer hvert år.
 
- Rettferdig - Høyre ønsker et rettferdig skattesystem som belønner arbeid og investeringer i norske arbeidsplasser der alle med skatteevne betaler skatt, sa Erna Solberg da hun presenterte forslaget i går.

Høyre-lederen forsvarer også skatteletten til de ti rikeste.

- Vi har ikke regnet på det. Vi har vært opptatt av at de rikeste skal betale skatt og at de skal betale mer skatt enn vanlige folk, fordi de har god inntekt. Og det kommer de til å gjøre med vårt opplegg, sier Høyre-lederen til Dagbladet.

- Vi er blitt angrepet for at vi ville lage nullskattytere. De blir ikke nullskattytere, men ja, når vi reduserer formuesskatten, så betaler de mindre i skatt fordi også de har plassert pengene sine i norske bedrifter, i norske arbeidsplasser, som gjør at de må ta utbytte fra disse bedriftene for å betale skatt, fortsetter hun.