Erna vil gi Prisca (16) en bedre framtid

Og Prisca vil bli president.

PÅ SKOLEBENKEN Her er Erna Solberg på skolebenken i Nthulu Primary School, på plass ved siden av Prisca Njolombe (16). Under skolebesøket fikk Solberg høre om utfordringene til en landsbyskole i et fattig land der jentene ofte må slutte på skolen for å jobbe eller fordi de føder barn tidlig. Hun hadde med 100 millioner kroner til skolesatsing i distriktet. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
PÅ SKOLEBENKEN Her er Erna Solberg på skolebenken i Nthulu Primary School, på plass ved siden av Prisca Njolombe (16). Under skolebesøket fikk Solberg høre om utfordringene til en landsbyskole i et fattig land der jentene ofte må slutte på skolen for å jobbe eller fordi de føder barn tidlig. Hun hadde med 100 millioner kroner til skolesatsing i distriktet. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Lilongwe (Dagbladet): Her sitter statsminister Erna Solberg (H) på skolebenken sammen med tenåringsjenter- og gutter i en liten landsbyskole i Malawi. Sammen med utenriksminister Børge Brende (H) besøkte hun Nthulu barneskole med 1609 elever og 31 lærere.

Vil bli president Jenta som skal få sitte ved siden av den norske statsministeren er ikke tilfeldig valgt. Hun har nemlig politiske ambisjoner, hun vil bli president!. Det synes Solberg er stas.

- Da må du jobbe hardt, og lytte til folk hvis du skal få folk med det, råder Solberg.

Stor fattigdom I dag kom hun til en del av Afrika som FNs tusenårsmål er direkte rettet mot: Malawi er det stor fattigdom, bare 86 prosent går på skole. Bare 35 prosent av jentene og 41 prosent av guttene når så langt som 8. klassetrinn, og et flertall lærer ikke å lære og skrive etter fullført tredje klasse.

Særlig jenter dropper ut. De må hjelpe til med å brødfø familien, eller de blir gift og får barn som tenåringer.

Hvis Prisca Njolomole når sitt mål, vil det være et kvantesprang. Hun kommer fra en landsby i et av verdens fattigste land, der 25 prosent regnes som ultrafattige.

Selv om jentene er i flertall på skolen, er de det som lettest dropper ut.

Solberg fikk i dag høre mange historier om jenter som har måttet overta ansvaret for en stor søskenflokk fordi mor døde, eller som må jobbe for å skaffe familien inntekter.

Kom med penger
I dag komde Solberg med 100 millioner kroner som sammen med midler fra FN og Unicef skal gå til skoleprosjekter i distriktet.

- Her ser vi fattige landenes klassiske problemer. Familiene har ikke råd til å sende sine til skolen, deres arbeidskraft trengs hjemme. Det er derfor vi må satse på jenter og utdanning. I mange fattige land er jentene lavest prioritert, og mange slutter når de får menstruasjon på grunn av mangel på toaletter og slike ting, sier Solberg.

- Her i Malawi går vi inn i et prosjekt som handler om alt, både mat, skolemateriell, løfte kvaliteten, og tiltak for å stimulere flere til å begynne på skolen og færre til å slutte. I samarbeid med myndighetene og andre utdanningspartnere vil Norge bidra til at en ny generasjon barn i landet kan få en bedre fremtid, sier Solberg.

- Gode nyheter - Dette er gode nyheter for et av verdens fattigste land. Malawis vei ut av fattigdom går gjennom utdanning, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, som er på feltbesøk i Malawi.

- Brukt riktigg kan disse pengene også redde liv ved at flere sykepleiere og jordmødre blir utdannet, i et av de landene med høyest mødredødelighet. Ved en av de 12 sykeplerskolene Kirkens Nødhjelp støtter i Malawi er antallet studenter tredoblet det siste året, sier Helland.

Stor fattigdom
Noen av jentene forteller om en hverdag som starter grytidlig med henting av vann og andre oppgaver, før de kan legge ut på skoleveien. Konsentrasjonen og resultatene blir deretter.

- Ja, dette er barn som hadde fortjent en bedre sjanse. Samtidig får de en sjanse mange ikke får. Det er lav standard. Men bildet er ikke bare fattigdom. Det er også et inntrykk av læreglede og ivrighet på å være her, sier Solberg.

Om mottakelsen onsdag kveld var storartet, var den ikke mindre fantastisk i går morges da den norske statsministeren besøkte en barneskole på landsbygda i Malawi.

Sang og dans En gruppe elever sang og danset om ønskene om å bli lærer, lege eller sykepleier. I de trange, mørke og overfylte klasserommene strålte barneansikter over å få så mange besøkende, og framførte sine danser.

Inne på rektors beskjedne kontor fikk Solberg høre mer om utfordringene og manglene. Skolene oppfordrer alle familiene i distriktet til å sende sine barn til skolen, og tar i mot alle som kommer.

Det betyr tettpakkede klasserom. Noen klasser må sitte under et stråtak. Det er kaldt om vinteren, og varmt om sommeren, og når det regner, er det ikke mulig å sitte der. En oppslag på veggen viste at jenter har en tendens til å droppe ut av skolen når de kommer i puberteten.
- Riktig satsing - Denne dagen viser at vår satsing på jenter og utdanning er riktig og nødvendig. Det jeg har hørt og sett her i dag illustrerer det vi vet fra statistikk, sier Solberg.

FN-programmet som Norge nå støtter, skal sørge for bedre tilgang og kvalitet i utdanning for jenter i Malawi. Det omfatter skolemat, helsetjenester, tiltak mot kjønnsbasert vold, seksualitet- og rettighetsundervisning og etterutdanning av lærere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer