Erna vil granske dødsbranner

Kommunalminister Erna Solberg har bestemt at ei uavhengig gruppe skal granske pipeskandalen etter Dagbladets avsløringer om farlige piper i flere hundre tusen norske hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Kjørsvik (44) mistet sin datter Vigdis (12) i brannen på Tautra i 1988 som krevde fire menneskeliv.

- Det viktigste for meg er at pipesaken nå blir skikkelig gjennomlyst. Mest med tanke på andre som kan rammes på samme måte som oss. Uansett utfall vil jo ikke granskingen forandre vår situasjon, sier Kjørsvik til Dagbladet. Han angrer ikke et øyeblikk på at han sto fram i Dagbladet med tapet av sin datter.

- Det føltes veldig greit å være med på å fokusere på en sak som åpenbart bør belyses, sier han.

I en større artikkelserie i fjor høst satte Dagbladet søkelyset på utette elementskorsteiner solgt mellom 1969 og 1987. Eksperter har satt skorsteinstypen i sammenheng med fire eksplosive dødsbranner med til sammen 11 omkomne. Brannen der Kjørsviks datter døde, er en av disse fire.

Flere hundre tusen

Dagbladet har dokumentert et uheldig samrøre mellom norske brannvernmyndigheter, den største skorsteinsprodusenten Norsk Leca og forskningsstiftelsen Sintef Norges branntekniske laboratorium (NBL) som førte til at skorsteinstypen fikk være på markedet i hele 18 år. Derfor står den i dag i flere hundre tusen norske hjem.

Politisk rådgiver Roger Iversen i Kommunaldepartementet bekrefter at kommunalminister Erna Solberg har gitt Statens bygningstekniske etat (BE) i oppdrag å gi mandat til en uavhengig pipegransking.

- Arbeidsgruppa vil stå helt fritt i sitt arbeid. Ifølge utkastet til vårt mandat åpnes det også for at vi kan gå det påståtte samrøret mellom myndigheter, forskningsmiljø og produsent nærmere etter i sømmene, sier kommisjonens leder, administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen.

Tette bånd

I sammensetningen av granskingskommisjonen har Kalheim valgt å styre unna fagfolk som tidligere har hatt kjennskap til eller befatning med den omstridte pipesaken.

Med seg på laget får han en skorsteinsekspert fra Svenska Brandskyddsföreningen, professor Torgrim Log ved Høgskolen Stord/Haugesund og kanskje også en dansk fagperson. Informasjonsleder Sturle Hagen i Brannvernforeningen vil fungere som sekretær.

Brannvernforeningen ble tildelt granskingsmandatet på grunn av sin uavhengige vaktbikkjefunksjon og på tross av at foreningen har tette bånd til ulike aktører i pipesaken.

Både BE og Sintef NBL er representert i Norsk brannvernforenings råd. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er representert i foreningens styre. Også Byggenæringens Landsforening, som representerer bedrifter som for eksempel Optiroc Leca, sitter i Brannvernforeningens styre.

Samtidig har spesialrådgiver Øyvind Engdahl i Brannvernforeningen i en årrekke vært en av de skarpeste kritikerne av utette elementskorsteiner. Også på trykk i Dagbladet. Engdahl vil ikke få anledning til å delta i kommisjonens arbeid.

- Uavhengig

- Brannvernforeningens vaktbikkjerolle har vært diskutert i styret. Styreformannen har sagt klinkende klart at vi skal ha en uavhengig og kritisk røst, selv om det ikke alltid vil være ønskelig for bedrifter som sitter i vårt styre, sier Dagfinn Kalheim.

BE-direktør Olav Ø. Berge gir på ordre fra kommunalminister Erna Solberg mandatet til granskingen.

- Statsråden ønsker å komme til bunns i denne saken, og det ønsker også jeg. Det er viktig å informere publikum skikkelig, sier Berge.

FIRE DØDE: Slik så branntomta ut etter dødsbrannen på Tautra i Nord-Trøndelag 7. april 1998. Eksperter har satt skorsteinstypen i sammenheng med denne og tre andre eksplosive dødsbranner med til sammen 11 omkomne.
DØDE: Vigdis Kjørsvik.
ANGRER IKKE: Jan Kjørsvik.