GODE VENNER: Venstre + Høyre = sant, ifølge begge de respektive partilederne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GODE VENNER: Venstre + Høyre = sant, ifølge begge de respektive partilederne. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kampen om flertallet

Erna vil hjelpe Trine over sperregrensa

Men statsministeren vil ikke oppfordre egne velgere til å stemme taktisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STJØRDAL (Dagbladet): - Alle må jo ha en venn, sier Erna Solberg og blar om til neste side i barneboka «Herr Hansen får besøk».

Digre øyne nistirrer på henne fra publikum. Det er ikke hver dag Stjørdals minste kan kose seg med høytlesning fra selveste statsministeren. Hvert ord må nytes.

I boka Solberg leser får hovedrollen besøk av en elefant og etterhvert blir han også venn med nabogutten Alfred. I valgkampen 2017 er Venstre den borgerlige elefanten i rommet: Partiet må over sperregrensa for å holde liv i Erna Solbergs drøm om fire nye år.

Nettopp derfor får Venstre-leder Trine Skei Grande sole seg i Erna-glansen i Nord-Trøndelag i dag. Alle må jo ha en venn.

- Var bokvalget om vennskap tilfeldig?

- Det var Erna som valgte boka. Du får spørre henne, sier Skei Grande til Dagbladet.

Statsministeren nikker.

- Helt tilfeldig. Men Trine og jeg er gode venner. Det er partiene våre også. Borgerlig side er tjent med at alle partiene havner over sperregrensa, sier statsministeren.

ALLE MÅ JO HA EN VENN: Historien om vennskapet mellom Hansen og nabogutten var tilfeldig valgt lektyre i Stjørdal, bedyrer Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALLE MÅ JO HA EN VENN: Historien om vennskapet mellom Hansen og nabogutten var tilfeldig valgt lektyre i Stjørdal, bedyrer Erna Solberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Alle må ha en venn

Venstre-leder Skei Grande sier det er viktig for henne å vise omverden at det er mye samhold mellom Venstre og Høyre.

- Alle i politikken må ha en venn dersom man skal få gjort noe. Høyre og Venstre er gode venner. Vi står sammen i mange av de store spørsmålene. At vi kan drive litt valgkamp sammen er med å vise samholdet på borgerlig side, sier Skei Grande.

- Men du vil fortsatt ikke ha Ernas samarbeidsparti Frp videre i regjering?

- Nei, vi går til valg på en blågrønn regjering. Så vi har to alternativer på borgerlig side i år. Det må Erna ta stilling til, men jeg er sikker på at vi skal finne en løsning. På venstresida har de utallige muligheter, det er nesten umulig å få oversikt. Det er tross alt ikke så ille med to alternativer, syns jeg, sier Venstre-lederen.

Ifølge snittmålingene til Pollofpolls.no får Venstre, KrF og Høyre 54 mandater. For å få flertall i Stortinget behøves 85 mandater.

Sannsynlighetsregning

Norsk regnesentral forteller Dagbladet at det er mindre enn fem prosent sannsynlighet for at Venstre, KrF og Venstre får flertall i Stortinget etter valget.

Men Trine Skei Grande vil ikke forholde seg til sannsynlighetsregning eller matematikk.

- Det er ikke urealistisk at vi kan danne en blågrønn regjering, slår hun fast.

- Hva begrunner du det med? Dere mangler minst 30 mandater på de fleste målingene.

- Jeg har vært med på dette lenge. Jeg har drevet valgkamp for ting som sånne som deg har kalt umulig mange ganger før, og jeg har lykkes. Så vi gir ikke opp. Vi må la velgerne si sitt, sier Skei Grande.

- De sier jo sitt på målingene?

- Jeg tror mange er positive til regjering med Venstre, KrF og Høyre.

- Du synes ikke det er useriøst av deg å be velgerne stemme på et regjeringsalternativ som virker urealistisk?

- Nei, for det er ikke urealistisk.

Erna hjelper Trine

Venstre ligger under sperregrensa i snittmålingene for august: 3,6 prosent av landets stemmeberettigede sier de skal stemme Venstre per i dag. Selv om Solberg trenger at Venstre spretter opp på målingene, vil ikke Solberg be sine velgere stemme taktisk.

- De som vil stemme Høyre, skal stemme Høyre. Men det er en bedre garanti for fortsatt borgerlig regjering at alle de fire borgerlige partiene havner over sperregrensen, sier hun bestemt.

- Du er ikke redd for å miste velgere når du hjelper Venstre?

- Nei, svarer Solberg kort.

Venstre-leder Skei Grande tror derimot ikke partiet hennes nødvendigvis behøver Erna-hjelpen, selv om målingene fortsatt er svake.

- Jeg er helt sikker på at vi skal komme over sperregrensa, sier Skei Grande og titter på Erna Solberg.

- Men du må skrive at Erna Solberg er min statsminister. For det er hun.