Erna vil ikke hjelpe utkastet kamptolk

Utlendingsmyndighetene har vurdert dette, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble den afghanske 22-åringen Faizullah Muradi hentet av politiet og kastet ut av Norge.

I dag ville opposisjonen på Stortinget vite om statsminister Erna Solberg (H) ville hjelpe Muradi, som da han var 18 år ble rekruttert som tolk og jobbet for det norske forsvaret i Afghanistan.

Nei, var svaret fra statsministeren, som viste til at det er UDI som har ansvaret for å vurdere saken, og at hun som statsminister uansett ikke kan gripe inn i enkeltsaker.

I henhold til Dublin-avtalen skal asylsøkere få behandlet sin søknad i de landene de først kommer til. For Muradis del, var det Italia. Derfor vil ikke norske utlendingsmyndigheter behandle Muradis sak.

- Vi trenger ikke sende dem tilbake - Vi har et særlig ansvar for dem som har jobbet for norske styrker i Afghanistan. Men det betyr ikke at alle som har jobbet for norske styrker har rett til eller behov for beskyttelse, sa Solberg.

Hun viste til at Muradi hadde hatt «et lenger opphold i Italia».

- I norsk uniform kjempet Muradi skulder ved skulder med norske soldater gjennom flere år, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Dublin-forordningen sier at Norge kan sende denne typen asylsøkere tilbake, men vi trenger ikke gjøre det, sa han.

Ingen signaler Også SV-leder Audun Lysbakken og Arbeiderpartiets Lise Christoffersen reagerte på saken. Lysbakken kalte Solbergs svar under spørretimen i dag for kalde og byråkratiske. Christoffersen mente det var feil at Italia skal behandle asylsøknaden til en som har jobbet for og hjulpet norske styrker i Afghanistan.

Under runden i Stortinget onsdag ga Solberg ingen signaler om at regjeringen kunne komme til å ta et initiativ for å omgjøre avgjørelsen i utlendingsforvaltningen. Hun svarte heller ikke direkte på om regjeringen på noen måte selv har vært involvert i den konkrete saken, ifølge NTB.

Solberg understreket at regjeringen viderefører særordningen den forrige regjeringen innførte, som gjør det mulig for lokalt ansatte i Afghanistan å søke om beskyttelse i Norge. Hovedregelen er at en asylsøker må oppholde seg i det landet han eller hun søker til.