MÅ SVARE SELV: Frp-leder Siv Jensen må selv avklare om hun legger menneskerettighetene til grunn for sitt arbeid som finansminister. Erna Solberg vil ikke redegjøre i Stortinget for henne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅ SVARE SELV: Frp-leder Siv Jensen må selv avklare om hun legger menneskerettighetene til grunn for sitt arbeid som finansminister. Erna Solberg vil ikke redegjøre i Stortinget for henne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Erna vil ikke svare Stortinget om Sivs Krekar-utspill

Frp-lederen må selv må svare for egne uttalelser om menneskerettighetene i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Oslo tingrett vil fredag avsi kjennelse om vedtaket om å tvangsflytte mulla Krekar, opplyser dommeren i saken

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke redegjøre for Stortinget etter at finansminister og Frp-leder Siv Jensen sa at hun var villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken.        

Arbeiderpartiet har stilt Erna Solberg et skriftlig spørsmål i Stortinget der justiskomiteens leder Hadia Tajik spør om «statsministeren kan forsikre at menneskerettighetene ligger til grunn for regjeringens - og alle statsrådenes arbeid».

Det spørsmålet vil ikke Solberg svare på.
 
«Finansministeren vil besvare spørsmålet på vegne av regjeringen», heter det i et brev fra Statsministerens kontor (SMK) til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
 
- Interessant vending Arbeiderpartiet syns det er merkelig at statsministeren ikke vil svare på spørsmålet selv.

- Dette er en interessant vending. Hvis vi nå får et ullent svar fra Siv Jensen på om hun står inne for menneskerettighetene eller om hun vil bryte dem, må vi regne det svaret som godkjent av Erna Solberg. Jensen bør være krystallklar. Dette handler ikke om partipolitikk. Det handler om hvilke verdier vi står for som land, sier Tajik til Dagbladet.

TV 2 meldte i går at at Krekar-saken skaper interne gnisninger mellom Høyre og Frp, og at justisminister Anders Anundsens (Frp) omstridte Krekar-instruks aldri ble behandlet i regjeringen. Statsministeren skal hun ha vært informert om at en instruks var på vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet har spurt statsministeren hvorfor hun har vidersendt spørsmålet fra Ap til finansministeren. Solberg svarer via en SMS fra statssekretær Sigbjørn Aanes (H) ved SMK.  

«Dette er et spørsmål som enhver statsråd skal kunne svare på, og begrunnelsen for dette spørsmålet var en uttalelse fra Siv Jensen. Det er derfor naturlig at Siv Jensen også svarer Stortinget.»

Villig til å bryte menneskerettighetene Det var som opposisjonspolitiker i 2009 Frp lederen for første gang gjorde det klart hvor langt hun er villig til å gå for å få Krekar ut av landet. 

- I aller ytterste konsekvens er jeg villig til å bryte menneskerettighetene for å få mulla Krekar ut av landet, sa hun til NRK Dagsrevyen den gang. 

I et TV 2-innslag 16. januar fastholdt Jensen standpunktet, da hun svarte kontant «ja» på spørsmål om hun er villig til å «sette menneskerettighetene til side» for å få satt Krekar i forvaring.

I etterkant har både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) slått fast at norske regjeringer må følge det norske lovverket, som også menneskerettighetene er en del av.

Krekar er enn så lenge verken sendt ut av landet eller ut på landet. I dag skal Oslo tingrett ta stilling til om vedtaket om å ilegge Krekar meldeplikt og tvunget opphold på i Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag er lovlig eller ikke.   Ap: - Unorsk En rundspørring Dagbladet har gjennomført blant Frp's medlemmer og tillitsvalgte viser at et klart flertall på Frp-grasrota er - som partileder og finansminister Siv Jensen - villig til å bryte menneskerettighetene i Krekar-saken.

Av de rundt 500 Frp-erne som har besvart undersøkelsen, svarer 65,3 prosent at de er villige til å bryte menneskerettighetene for å sende mulla Krekar ut av landet. Bare 23,1 prosent er - som partiets justisminister Anders Anundsen - ikke villig til dette. Resten har svart «vet ikke».

Tajik mener tallene viser en «en overraskende unorsk reaksjon på et sentralt verdispørsmål» som gjør det enda viktigere for Norge og «Høyre som et ansvarlig parti», at Erna Solberg selv redegjør i Stortinget om regjeringen og Norges standpunkt i saken.

Partileder og finansminister Siv Jensen vil ikke kommentere Hadia Tajiks uttalelser om at Frp har et unorsk forhold til menneskerettighetene.

- Denne målingen viser først og fremst et bredt engasjement i Fremskrittspartiet for å få effektuert utvisningsvedtaket av mulla Krekar. Tajik vil for øvrig få besvart sitt spørsmål med det første, skriver Jensen i en SMS til Dagbladet.

Både i Høyre og Frp's regjeringsplattform og i regjeringens samarbeidsavtale med KrF og Venstre heter det at henholdsvis regjeringen og samarbeidspartiene «vil arbeide for demokrati og menneskerettigheter». Menneskerettighetene er også tatt inn i den norske Grunnloven.