DUELLEN: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har møttes til en rekke dueller gjennom valgkampen. Flere meningsmålingsinstitutter har også målt deres popularitet som statsministerkandidater. Duellen har vært jevn, men på Ipsos' siste statsministermåling før valget går Erna Solberg av med seieren. Flest velgere mener hun er best egnet som statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DUELLEN: Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har møttes til en rekke dueller gjennom valgkampen. Flere meningsmålingsinstitutter har også målt deres popularitet som statsministerkandidater. Duellen har vært jevn, men på Ipsos' siste statsministermåling før valget går Erna Solberg av med seieren. Flest velgere mener hun er best egnet som statsminister. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jonas vs Erna:

Erna vinner duellen - før valget

Hun er folkets statsministerfavoritt. Men Jonas Gahr Støre kan bli likevel bli statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et flertall av velgerne mener at Erna Solberg er den personen som er best egnet til å styre landet.

I alt 53 prosent av de spurte på Ipsos' siste statsministermåling for Dagbladet før valget, mener Erna Solberg er best egnet som statsminister. 42 prosent har Jonas Gahr Støre som favoritt.

Målingen er gjort mandag til onsdag.

Det er imidlertid valgresultatet som avgjør om det blir Erna Solbergs eller Jonas Gahr Støres parti som blir i stand til å danne flertall og får statsministeren. De siste meningsmålingene tyder på et uhyre jevnt løp som blir avgjort først på målstreken.

På åpent spørsmål om hvem man foretrekker, oppgir 39 prosent av velgerne Solberg, mens 26 prosent peker på Støre.

Har styrket seg

I august oppnådde Erna Solberg 30 prosent, i juni 25 prosent og i mai 27 prosent. Med andre ord har Solberg styrket sin standing gjennom valgkampen.

Jonas Gahr Støre nevnes av 26 prosent. I august var tilsvarende tall 26 prosent, i juni 27 prosent og i mai 28 prosent.

De som svarte andre kandidater enn Solberg eller Støre, eller som ikke visste, fikk følgende oppfølgingsspørsmål: Dersom du måtte velge mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, hvem tror du ville egnet seg best som statsminister?

Da svarte ytterligere 14 prosent Erna og 16 prosent Jonas.

Til sammen får Solberg dermed en score på 53 prosent, mot Støres 42 prosent.

- Folk kjenner mitt engasjement

- Det er jo alltid hyggelig når et flertall vil ha en sittende statsminister til å fortsette. Men nå gjelder det at et flertall av velgerne også stemmer slik at jeg kan fortsette som statsminister, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Gjennom det siste året har statsministerduellen svingt mellom Solberg og Støre. Men de siste månedene har altså Solberg rykket fra.

- Jeg tror det dreier seg om at velgerne ser resultater, at regjeringen leverer. Det dreier seg kanskje også om form i debatter, og om hvilke saker jeg står for. Når Ap snakker om et kaldere samfunn under meg som statsminister, så stemmer ikke det med deres oppfatning. Folk kjenner mitt engasjement. Så det forsøket på stempling av regjeringen som vi har sett de siste ukene, virker ikke så godt. Folk har et annet inntrykk av meg enn det Ap prøver å skape, mener Solberg.

- Må være meg selv

Hun mener det også handler om å være seg selv, slik at velgerne kan bli kjent med en som person over tid.

- Du kan ikke være noe annet enn den du er. Hvis du prøver å være noe du ikke er, vil folk gjennomskue det. Folk har sett meg gjennom fire år. De ser at jeg er mye ute, at jeg har jobbet med saker og områder som kanskje ikke mange statsministre tidligere har vært så tett på. Det betyr kanskje at langt flere ser hvordan jeg jobber, sier Solberg.

Ap har anklaget Solberg for svakt lederskap ved flere anledninger gjennom perioden, nå senest i valgkampen, der Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at Erna bidrar til å gjøre Norge kaldere ved å ta Frp inn i regjeringen og la Sylvi Listhaug styre innvandrings- og integreringspolitikken.

- Opp til velgerne

- Til tross for at vi er fire partier som har spenning mellom oss på noen områder, så har vi klart å finne kompromisser, og vi har levert resultater. Jeg tror folk kanskje er mer opptatt av sluttresultatet når det nærmer seg valg, enn av diskusjonene som har vært på veien. Og jeg tror folk ser at vi har levert gode resultater både for skole, helse og veiutbygging. Vi har fått positive tilbakemeldinger i løpet av valgkampen. Men dette ligger nå i velgernes hender, sier Solberg.

Aps partisekretær Kjersti Stenseng ser statsministermålingen i sammenheng med partimålingene.

- Når vi får nedgang på målingene, går vi også ned på statsministermålingen. Nå må vi bare jobbe for å få fram at Jonas er den beste statsministerkandidaten med den beste politikken for jobb, helse og skole, sier Stenseng. Hun melder om god stemning blant Ap-folket i innspurten av valgkampen.

- Erna rykker fra

- Det er ingen tvil om at Erna Solberg rykker fra. Den store historien om denne valgkampen er at Arbeiderpartiet går tilbake, mister velgere og oppslutning. Det gjelder både Arbeiderpartiet og Støre som statsministerkandidat, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

- Når Ap svekkes, og det er medieomtale om det, så smitter det over på folks vurdering av Støre.

- Det er et betydelig hopp for Erna Solberg, må man kunne si. Det er et uttrykk for at hun har gjort en god figur i løpet av valgkampen, men det henger også sammen med at Ap taper. Det er lettere å framstå som en vinner når motkandidaten seiler i motvind, mener valgforsker Johannes Bergh.

- Nærmer seg landsmoder

Professor Anders Todal Jenssen er av en litt annen oppfatning.

- Erna vinner med ganske god margin. Det kan ikke tilskrives at Støre har gjort en dårlig figur. Han er riktignok forfulgt av saker om hedgefond og brygger, som kan ha svekket omdømmet, men vel så viktig er det at Solberg har fått et rykte som en veldig stødig leder som har orden i sysakene.

- Jeg mener hun har gjort en god figur. Hun nærmer seg noe landsmoderlig, mener valgforskerne.

Velgerne er bedt om å si hvem de mener er best egnet som statsminister uavhengig av partipreferanse, men Anders Todal Jensen påpeker at det i praksis er umulig å skille hvem man mener er best egnet fra hvem en vil støtte. Det kommer sikkert til å bli diskutert i partiet i ettertid om Støre er den samlende skikkelsen for Ap, mener Todal Jensen.

Erna: Beste partileder

Velgerne er også spurt om å vurdere de ulike partiledernes jobb for sitt parti i valgkampen.

Også her vinner Erna Solberg suverent. Av alle velgerne som er spurt, mener 58 prosent at hun gjør en god jobb for Høyre. Dette er imidlertid litt tilbake fra august da 64 prosent mente hun gjorde en god jobb. Blant Høyres egne velgere svarer 88 prosent at Solberg gjør en god jobb, mens svaret i august var 93 prosent.

Som nummer to på denne kåringen kommer Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. 52 prosent av alle spurte mener han gjør en god jobb for Sp. Vedum har ligget høyt på denne målingen i hele år, mens resultatet for eksempel i desember var 32 prosent.

30 prosent av velgerne mener Audun Lysbakken gjør en god jobb for SV, blant SVs egne mener 75 prosent det.

29 prosent mener Siv Jensen gjør en god jobb for Frp. Blant egne velgere mener 69 prosent at hun gjør en god jobb. I februar mente 40 prosent at Jensen gjorde en god jobb.

Usikre på Støre

27 prosent synes Jonas Gahr Støre gjør en god jobb som partileder for Ap. Blant egne velgere svarer 54 prosent det. I august var de tilsvarende tallene 36 prosent og 66 prosent. Til sammenligning mente 52 prosent av velgerne i mai, 78 prosent av Ap-velgerne, at Støre gjorde en god jobb.

Flere medier har de siste ukene skrevet om Støres byggeprosjekt, som han nå har solgt seg ut av, og formuesforvaltning. På spørsmål om fokuset på Støres økonomiske forhold har bidratt til usikkerhet om partilederen og dermed også på partivalget, svarer Aps partisekretær Kjersti Stenseng:

- Har svart godt

- Det bidrar til at det blir fokus på andre ting enn politikk, og det er ikke bra.

- Er det medias ansvar, eller kunne Støre gjort mer for å rydde saker av veien før?

- Jeg vil ikke snakke om skyld eller ansvar. Jonas har svart godt på de spørsmålene han har fått. Nå er det vårt ansvar å snakke om vår politikk. Det handler om å nå ut med budskapet, sakene og hva valget innebærer: Fortsatt fire nye år med Erna og Siv, eller satsing på arbeid, skole og helse med Jonas Gahr Støre, sier Stenseng.

23 prosent mener Knut Arild Hareide gjør en god jobb for KrF, mens 15 prosent mener Trine Skei Grande gjør en god jobb for Venstre. Begge har gjort det bedre tidligere. I februar for eksempel mente 44 prosent av velgerne at Hareide gjør en god jobb.

16 prosent mener Rasmus Hansson gjør en god jobb som leder for Miljøpartiet De Grønne. Han har også hatt noe bedre tall tidligere.

Gjennomsnittet av siste publiserte målinger fra alle institutter den siste uken gir et knappest mulig flertall med 85 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt, mot 84 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Beregningen er foretatt av Poll of polls og bygger på åtte målinger publisert i perioden 6. - 9.september, skriver NTB.

Dette var også resultatet i Dagbladets siste måling som ble publisert 7.september. Her fikk Ap, SV, Sp, MDG og Rødt 87 mandater, mens Høyre, Frp, KrF og Venstre får 82 mandater.