Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna vokser, Siv sliter

- Hyggelig med solid borgerlig flertall, sier statsminister Erna Solberg.

SAMMEN:  Erna Solberg og Siv Jensen har tatt regjeringsmakt sammen. Mens Høyre går fram på målingene, går Frp tilbake. Men Siv Jensen tror oppslutningen øker når velgerne ser resultater av Frp i regjering. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SAMMEN: Erna Solberg og Siv Jensen har tatt regjeringsmakt sammen. Mens Høyre går fram på målingene, går Frp tilbake. Men Siv Jensen tror oppslutningen øker når velgerne ser resultater av Frp i regjering. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre vokser og trives i regjering, mens Siv Jensens parti sliter med oppslutningen. Frp går tilbake og får 13, 5 prosent på novembermålingen for Ipsos MMIs måling.

Beste siden juni Høyre får 30,1 prosent på novembermålingen Ipsos MMI har gjort for Dagbladet. Det er 1,5 prosentpoeng framgang fra oktober. Det er det beste resultatet for det største regjeringspartiet siden juni, og Høyre puster igjen Ap i nakken.

Ap går tilbake 1,2 prosentpoeng til 30,8 prosent og holder så vidt stillingen som landets største parti.

Venstre får 6 prosent, mens KrF får 4,8. Med Høyre framgang, er dermed den borgerlige blokken styrket.

- Solid borgerlig flertall - Det er veldig hyggelig med en god måling som viser et solid borgerlig flertall, men det er lenge igjen til valget. Vi skal nå levere på det vi lovet velgerne i valgkampen.

Vi satser på bedre lærere gjennom et stort lærerløft, vi sørger for at flere pasienter får behandling gjennom å ta i bruk ledig kapasitet hos ideelle og private og vi vil bygge og vedlikeholde mer vei og bane, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

Vente og se Men Frp har ikke fått noe løft etter at partiet for første gang tok regjeringsansvar. Statsbudsjettet med store skatteletteler og mer til samferdsel har så langt ikke gitt velgervaluta til Frp.

Partiet ligger godt under valgresultatet på 16,3 prosent.

Partileder Siv Jensen gjør det imidlertid bra som finansminister - 33 prosent av alle velgerne mener hun gjør en god jobb. Men det hjelper ikke på oppslutningen om partiet. Valgforsker Frank Aarebrot mener likevel at det er langt fra krise for Frp.

Ingen krise Partiet ligger godt over resultatet fra kommunevalget i 2011 da Frp fikk 11,4 prosent.

- Hvis målingene nærmer seg det nivået, vil nok alarmklokkene ringe. Men der er man ikke nå. 13,5 prosent er ikke spesielt dårlig, men hvis dette blir en trend, og man ser at det store koalisjonspartiet sluker det mindre over tid, vil det kunne skape uro i partiet, sier Aarebrot.

Vente og se Han mener boka til Frp-nestleder Per Sandberg som skapte mye støy i media om interne partiforhold, ble bra håndtert av partiledelsen.

- De reagerte på den med senkede skuldre, så det ble ingen åpen strid, sier Aarebrot. Han tror Frp-velgerne er i en slags vente og se-modus, og avventer hva Frp får til i regjering.
- De som stemte på Frp ved valget, avventer og ser hvordan Frp blir som regjeringsparti. Når det gjelder Høyre, så har velgerne erfaring med Høyre i regjering. At Erna gjør det bra, er som forventet, sier Aarebrot.

- Kan skape slitasje I likhet med Aarebrot tror Toril Aalberg at Frp kan leve godt selv om partiet blir liggende noen prosentpoeng under valgresultatet.
Men:
- I det øyeblikk Frp skulle rase veldig på målingene, vil nok det skape større slitasje internt, og det kan komme ut misnøye med valg og strategi, og at regjeringsdeltakelsen koster mer enn den smaker, sier Aalberg.

Jens så vidt størst Ap-leder Jens Stoltenberg sa til Dagbladet i forrige uke at han tror velgerne kommer tilbake til Ap når de ser at den nye regjeringens politikk fører til øke forskjeller, umoderne familiepolitikk og tilbakeslag for likestilling og integrering.

På denne målinger går Ap imidlertid tilbake med 1,2 prosentpoeng sammenlignet med oktober. SV holder seg over sperregrensa med 4,4 prosent, mens Sp får 4,8 prosent. Miljøpartiet de grønne går fram fra oktober til 3, 1 prosent.