Ernæringsprofessor advarer mot melk

Årlig dør flere enn 2 000 nordmenn av hjerteinfarkt. Ifølge professor Cristian A. Drevon kunne minst 240 av disse vært reddet dersom inntaket av melkefett ble halvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssjef Stein Drogseth i Tine Norske Meierier er ikke enig i at melk er så usunt som Drevon gir uttrykk for.

- Jeg har ingen problemer med å følge Drevons resonnement om at for mye melkefett er usunt. Men jeg forstår ikke helt kritikken, når vi vet at både totalkonsumet og konsumet av H-melk er blitt halvert i løpet av de siste 10 årene. I dag drikker en gjennomsnittlig nordmann 30 liter H-melk, mens det tilsvarende tallet for ti år siden var 60 liter, sier Drogseth.

Drevon, som er professor ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo, stiller også et stort spørsmål ved produksjonsstøtten som gis til norske melkebønder.

- Flere hundre menneskeliv kan reddes årlig dersom inntaket av melkefett halveres, sier Drevon til Vårt Land. Han synes det er merkelig at staten på den ene siden vil drive forebyggende helsearbeid, samtidig som det bevilges milliarder av kroner til produksjon av det han kaller usunne matvarer.

- Hvert år blir det overført 5,7 milliarder kroner til norske melkeprodusenter via statsbudsjettet. Ut fra et helsemessig synspunkt ville det vært fornuftig å redusere støtten kraftig. Vi har et alt for stort melkekonsum i Norge, mener professoren.

Drevon mener også meieriet driver markedsføringstriks for å få innpass i skoler og barnehager.

- Hadde andre markedsført produktene sine på samme uetterrettelige vis, hadde det raskt blitt stoppet av Forbrukerrådet. Tine derimot, gjør som de vil, med Staten i ryggen, sier han.

(NTB)