Erna: - Budsjettprosessen har ikke blitt slik flere av oss hadde ønsket

Erna Solberg innkaller KrF og Venstre til nytt møte om budsjettkrisa.

LEIT: Pressekonferanse med Erna Solberg etter at Venstre og Kristelig Folkeparti har trukket seg fra budsjettforhandlingene. Solberg sier at det er leit at de har trukket seg og at regjeringspartiene jobber videre for å finne en løsning. Video: NTB Scanpix. Foto: Hans Arne Vedlog, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) møtte pressen i ettermiddag for å kommentere den fastlåste situasjonen i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Solberg, som kom rett fra et ekstraordinært gruppemøte i Høyre, sa det var leit at budsjettforhandlingene har kommet dit at både Venstre og KrF har brutt.

Nytt forsøk

Da hun møtte pressen onsdag ettermiddag, gjorde hun det klart at hun vil invitere KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande til et nytt møte.

- Det har blitt en litt annen prosess enn det flere av oss ønsket, og jeg skjønner at Stortinget ønsker en avklaring. Vi jobber med å gi Stortinget og landet svarene som trengs, sa statsministeren på pressemøtet.

Hun påpeker at det fortsatt er tid igjen til å komme til en enighet - men ville ikke gå konkret inn på hvordan det kan gjøres, og om det er aktuelt for regjeringen å likevel åpne den omstridte bilpakken.

- Strukket oss langt

Hun la ikke skjul på at hun synes det er leit at de to samarbeidspartiene har brutt forhandlingene.

- Vi har strukket oss langt for å komme dem i møte, og jeg synes det er leit at KrF og Venstre ikke vil gå videre i forhandlingene, men det er fortsatt tid igjen, sa Solberg.

Før dette har Solberg gjort seg nærmest utilgjengelig for pressen de to siste dagene, og henvist alle pressehenvendelser til Høyres parlamentarisk leder Trond Helleland. Men Høyre har vært særdeles ordknappe de siste dagene.

Solberg vil ikke å røpe hva regjeringspartiene kan komme med av tilbud for å få til en løsning.

- Jeg kommer til å jobbe videre for at vi skal finne en slik løsning i dagene fram til vi skal votere over budsjettet. Jeg mener fortsatt at det er et mulighetsrom, sier hun.

Ny runde om bilpakken?

Både Venstre og KrF har sagt at hovedgrunnen til at de brøt, er ultimatumet om den såkalte bilpakken som regjeringen stilte før forhandlingene tok til. Solberg ville ikke kommentere hvorvidt regjeringspartiene nå er villige til å reforhandle bilpakken likevel.

- Først og fremst må vi diskutere den situasjonen vi nå står i, sa Solberg.

Hun sier det var politiske realiteter som lå til grunn for bilpakken.

- Vi la fram en bred pakke for avgiftsøkninger, og de ulike elementene hang sammen. Frp hadde blitt med på betydelige økninger i klimaavgiftene. På ett budsjett økte vi avgiftene mer enn de rødgrønne gjorde på åtte år til sammen. Når man har beveget seg så langt som Frp gjorde, så må vi være ærlig på realitetene som ligger til grunn, uttalte Solberg.

- Ikke treffe for rått

På spørsmål om hun som leder av en mindretallsregjering trodde hun kunne gå til Stortinget og støttepartiene med et ultimatum på bilavgiftene, en klimasak som er viktig for begge sentrumspartiene, sa Solberg:

- Vi har forhandlet lenge om disse spørsmålene, og jeg mener at man må skjønne at det er vanskelige og følsomme områder for alle de fire partiene. Jobben er å finne krysspunktet hvor det ikke treffer så rått at en av partene ikke makter det, sa hun.

Solberg ville ikke spekulere hvorvidt regjeringen kan styre videre med støtte fra ett av sentrumspartiene.

Blir veldig synlig

På spørsmål om budsjettforhandlingene påvirker troverdigheten til det borgerlige alternativet, sa Solberg:

- Det er ingen tvil om at mye diskusjon påvirker folks oppfatning. Og det er klart at med den modellen vi har, der forhandlingene skjer i Stortinget, blir det veldig synlig.

- Samtidig viser det partienes iboende ønsker om å innfri løfter de gikk til valg på. Det er utfordringen vi har denne budsjetthøsten, at alle er opptatt av å komme ut på en møte som viser at vi har fått gjennomslag som er viktige for oss, sa Solberg.

Jobber videre

Hun understreket samtidig at hun har registrert samarbeidspartienes behov for å se tiltak for tydelig klimagassreduksjoner i budsjettet, og sier regjeringen skal jobbe etter det fremover.

- Jeg mener vi har lagt fram gode forslag til hvordan vi skal oppnå det, og så skal vi jobbe med flere måter å finne utslippsreduksjoner på, sa hun.