BEKYMRET FOR BREXIT: Statsminister Erna Solberg fortalte om sin bekymring for et britisk brudd med EU på sin halvårlige pressekonferanse i dag. Foto: Jacques Hvistendahl 
BEKYMRET FOR BREXIT: Statsminister Erna Solberg fortalte om sin bekymring for et britisk brudd med EU på sin halvårlige pressekonferanse i dag. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Erna: - Brexit vil gi et mer nasjonalistisk Europa

Statsministeren frykter både politiske og økonomiske konsekvenser hvis det blir britisk flertall for å forlate EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen går britene til urnene for å bestemme om de skal melde seg ut av EU eller bli. Meningsmålingene viser så godt som dødt løp.

På BBCs meningsmålingsoversikt er det nå 45 prosents oppslutning for å bli, mens 44 prosent ønsker å bryte ut av unionen.

Norge har flere ganger blitt trukket inn i den britiske debatten som et eksempel på et land som står utenfor og klarer seg bra. I britiske medier har statsminister Erna Solberg advart britene mot å melde seg ut. – Dere vil hate det, er hun blant annet sitert på .

Grunn til bekymring

Solberg er også bekymret for innvirkningen Brexit vil ha på Norge og Europa.

- Debatten har vært liten i Norge fram til de siste dagene. Jeg mener det er grunn til bekymring hvis det faktisk skjer, sa Erna Solberg på sin halvårlige pressekonferanse i dag.

Hun mener det vil gi vind i seglene til ekstremistiske krefter i Europa som er anti-etablissement, anti-politikk og anti-politikere.

- Det er de kreftene som vil bli stimulert i en tid der vi trenger mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre. Hvis de får et resultat der de forlater EU vil det bidra til et mer nasjonalistisk Europa, sier Solberg til Dagbladet.

Norsk økonomi kan bli rammet

Også økonomisk vil et britisk EU-brudd få store ringvirkninger. Solberg frykter den norske industrien, som nå er i vekst, vil bli skadelidende.

- Den europeiske økonomien kan bli rammet gjennom mindre tiltro og mindre investeringer. Hvis det rammer Tyskland og Sverige kan det har ringvirkninger til de næringene i Norge som nå vokser litt. Spesielt industriproduksjonen. Her er det jo nå en oppgang for første gang på mange år med vanskelige tider. Den oppgangen kan få seg en knekk nå, i alle fall de første årene, sier hun.

Solberg påpeker også at vi i så fall må få på plass en markedsadgangsavtale med Storbritannia.

- Det blir masse turbulens med et innover vendt Europa som må organisere seg selv i stedet for å bidra til internasjonal fredsløsning, konfliktforebygging, å løse flyktningsituasjonen og skape jobber slik at ungdom ser framtidshåpene, sier Solberg.